1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bilgin Enerji, Genel Energy’ye ortak oldu

Bilgin Enerji, Genel Energy’ye ortak oldu

Bilgin Enerji Grubu, Kuzey Irak’ta petrol arama ve üretim lisanslarına sahip Londra merkezli Genel Energy şirketine yüzde 10.5 hisseyle ortak oldu.

Bilgin Enerji, Genel Energy’ye ortak oldu

Enerji Günlüğü – Bilgin Enerji Grubu, Kuzey Irak’ta petrol arama ve üretim lisanslarına sahip Londra merkezli Genel Energy şirketine yüzde 10.5 hisseyle ortak oldu.

Yönetim Kurulu Başkanlığını M. Vehbi Bilgin’in, Genel Müdürlüğünü Ü. Tolga Bilgin’in yaptığı Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. bünyesinde bulunan Bilgin Grup Doğal Gaz A.Ş., Kuzey Irak’ta uzun süredir petrol üretimi yapan, şirket merkezi Londra’da bulunan ve Londra Borsasına kayıtlı olan Genel Energy Plc’nin %10,5 hissesini satın aldı.  Bu alım ile Bilgin Enerji, hissedarlarını daha çok batılı fonların oluşturduğu Genel Energy’de ikinci büyük hissedar olarak petrol ve gaz sektörüne girmiş oldu.

Enerji sektöründe 1992 yılından beri faaliyet gösteren Bilgin Enerji, bugüne kadar 6 adet hidroelektrik, 5 adet de rüzgar santrali olmak üzere toplam 11 santral kurmuştur. Rüzgar santrallerinin toplam kurulu gücü 395 MW, hidroelektrik santrallerinin ise 477 MW olup; bu santrallerde yılda 2.8 ile 3 milyar kWh elektrik üretimi yapılmaktadır. Santrallerin hepsi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmektedir.

Bilindiği gibi Genel Energy, Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz çıkarmak üzere Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil tarafından kurulmuştur. 2011 yılında, Nat Rothschild ve Tony Hayward tarafından kurulmuş, halka açık olan İngiliz petrol yatırım şirketi Vallares ile birleştirilmiştir. Genel Energy Plc’nin bugün Kuzey Irak’ta toplam 6 bölgede petrol ve gaz arama ve çıkarma ruhsatı bulunmakta ve halen Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak petrol üretimi yapmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler