1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bilgin: Türkiye'de offshore açısından yeni bir dönem başlıyor

Bilgin: Türkiye'de offshore açısından yeni bir dönem başlıyor

Enerji Günlüğü - TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye’nin ay sonu itibariyle Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacağını ve Karadeniz’de...

Bilgin: Türkiye'de offshore açısından yeni bir dönem başlıyor

Enerji Günlüğü - TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye’nin ay sonu itibariyle Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacağını ve Karadeniz’de de sondaj çalışmaları yürütüldüğünü belirterek, offshore petrol ve doğalgaz çalışmaları açısından yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Petrol ve Doğal Gaz Aramacılığı: Gelecek Stratejileri’ oturumunda değerlendirmelerde bulunan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de jeofizik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. 

Fatih sondaj gemisinin tüm servis ve ekipmanlarıyla beraber tamamen yenilenmiş durumda ve göreve hazır olmaya çok yakın olduğunu vurgulayan Bilgin, “Dünyada kendi türünde en iyi iki üç sondaj gemilerinden bir tanesi haline getirildi. Yoğun bir çaba oldu. İnşallah ay sonu itibariyle ilk sondajımıza başlayacağız. Akdenizde 60 mil açıklarında bir lokasyonda olacak. İkinci sondaj çalışmamızın da tedarik çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin kendi sularında petrol aramacılığı yapıyoruz. Bu çerçevede her yeri kesinlikle kazacağız bundan geri adım atmayacağız. Derin denizlerimize ilave olarak sığ denizlerimiz de var. Mersin açıklarında Kuzey Erdemli sahamızda da başlayacağız. Türkiye offshore açısından yeni bir dönem başlıyor. Bu anlamda yeni bir tabiat kazandıracak hamleler içindeyiz” dedi.

DOĞU AKDENİZ 5 YIL, KARADENİZ 10 YIL ZAMAN ALACAK 

Çalışmaların takvimi hakkında da bilgi veren Bilgin, “Doğu Akdeniz’de halen 8 tane prospektifimiz var. Bunlar birleşik olarak değerlendirildiğinde bile yaklaşık 4-5 yıl zaman alacak. Karadeniz sahasında tespit ettiğimiz birimler için bir 8-10 yıl beklemeyi göze almalıyız. Bunun kararı verilmiş ve Bakanlık tarafından talimatlandırılmış durumda. Sonuç olarak Karadeniz ve Akdeniz sondaj çalışmaları paralel olarak yürütülecek” dedi.

İKİ SAHADA KAYA GAZI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ

Kaya gazı ile ilgili bugüne kadar verimli bir operasyon yapılamamış olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Operasyon açısından zor bir çalışma. Bunlar için dışardan hizmet desteği alıyoruz. TPAO ülke içinde servis hizmeti yapan bir şirket değil. Diyarbakırda Dadaş formasyonunun verimli olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmanın 15 kasımda başlaması hedefleniyor. Önce Gözalan Dadaş formasyonu hemen arkasından da Trakya. Biri yürüyor zaten” dedi.

ADIM ADIM YURTDIŞINA DA AÇILACAĞIZ

Bilgin TPAO’nun milli petrol şirketi olarak daha çok katma değer yaratmayı hedeflediğini kaydederek, “Uluslararası alanlarda da büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye her tarafıyla aslında petrol rezervlerinin ortasında olan bir coğrafya. Önce yakın çevre olmak üzere Kuzey Afrika gibi yurtdışı projelerde de varız. Adım adım yürümek zorundayız, bunun farkındayız” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Antalya/ Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler