1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bina sektörünü karbonsuzlaştıracak yol haritası tamam

Bina sektörünü karbonsuzlaştıracak yol haritası tamam

Enerji verimliliğini artırarak, yenilenebilir enerji uygulamalarını yaygınlaştırarak ve çevreye duyarlı yapı malzemeleri ve inşaat yöntemlerini teşvik ederek bina sektörünü dönüştürmeyi amaçlayan Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası tamamlandı

Bina sektörünü karbonsuzlaştıracak yol haritası tamam

Enerji Günlüğü - WRI Türkiye’nin yürüttüğü Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi kapsamında pilot şehirler Gaziantep ve Konya için ‘Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Eylem Planları’ hazırlandı.

WRI Türkiye’nin yürüttüğü, Türkiye’de nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 32’sinden, sera gazlarının da yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu olan bina sektörüne yönelik kapsamlı, öncü ve sürdürülebilir çözüm önerileri sunarak iklim değişikliği ile mücadeleyi hızlandırmayı hedefleyen Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi kapsamında hazırlanan yol haritası tamamlandı. 

GAZİANTEP VE KONYA PİLOT ŞEHİRLER

‘Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası’, enerji verimliliğini artırarak, yenilenebilir enerji uygulamalarını yaygınlaştırarak ve çevreye duyarlı yapı malzemeleri ve inşaat yöntemlerini teşvik ederek bina sektörünü dönüştürmeyi amaçlıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ana faydalanıcı olarak yer aldığı projede, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ise pilot şehirler olarak seçildi. 

ENERJİ TEDARİKİNDE İKİ KAT TASARRUF

Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Türkiye Projesi’nin kapanış etkinliğinde konuşan WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Binalar, Türkiye’de de nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 32’sinden, sera gazlarının da yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu. Hesaplara göre Türkiye’nin bina stoku yaklaşık 8,1 milyon binadan oluşuyor. Ne yazık ki toplam bina stokumuzun yüzde 76’sı, binalarda enerji performansını düzenleyen ulusal yönetmeliklerin olmadığı 2000 yılı öncesi inşa edildi. Ama aynı zamanda binalar, iklim değişikliğine karşı önemli ve maliyet etkin çözüm de sunuyor. Global araştırmalara göre binalarda verimliliğe yapılan her yatırım, enerji tedariki maliyetlerinde yaklaşık iki katı tasarruf sağlıyor. Barındırdığı bu potansiyele rağmen, bina sektöründe ekonomik uygulanabilirliği olan bu küresel enerji tasarruflarının yüzde 80’i halen kullanılmadı. Bu nedenle bina sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik büyük bir adım olan, sıfır karbonlu, enerji verimli binalara geçişi hızlandırmayı amaçlayan Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi çok büyük önem taşıyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler