1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Bingöl-Karlıova Kömür Sahası Aksa’nın oldu

Bingöl-Karlıova Kömür Sahası Aksa’nın oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait Bingöl Karlıova'da 88 milyon 662 bin ton linyit kömürü rezervi bulunan 3 bin 167 hektarlık alanın...

Bingöl-Karlıova Kömür Sahası Aksa’nın oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait Bingöl Karlıova'da 88 milyon 662 bin ton linyit kömürü rezervi bulunan 3 bin 167 hektarlık alanın işletme hakkını Aksa Enerji aldı. 3 firmanın katıldığı ihalede, kilovat saat başına 3.2 kuruşla en yüksek teklifi veren Aksa Enerji, 30 yıllığına sahanın sahibi oldu. Kilovat saat başına 1.53 kuruşla en yüksek ikinci teklifi Flamingo Bio Yakıt Ltd. Şirketi verirken, en yüksek üçüncü teklif ise 77 kuruşlu Difer AŞ’den geldi.

Aksa Enerji, ihalesini kazandığı alanda en az 150 megavat gücünde bir elektrik santrali kurarak çıkarılacak kömürden elektrik enerjisi üretimi yapacak. İhale şartnamesine göre Aksa Enerji, sözleşmenin imzalanması ardından ilk 6 yıl yatırım süresi olacak ve şirket, yedinci yıldan itibaren yıllık 900 milyon kWh enerji üzerinden rödovans bedeli ödeyecek. Aksa Enerji’nin yedinci yıldan önce elektrik üretimi yapılması halinde rödövans bedelinin yüzde 50’si alınacak.

Sahanın toplam görünür rezervi 88 milyon 662 bin ton olarak hesaplanıyor. Günümüz şartlarına göre yeniden bir değerlendirme yapıldığında açık işletme yöntemi ile üretilebilecek kömür miktarının çok daha fazla olacağı öngörülüyor. Sahadan üretilecek kömürün tamamı termik santralde değerlendirilebilecek niteliğe sahip. Mevcut kömür potansiyeli asgari 150 megavat gücündeki bir santrali 30 yıl süreyle besleyecek durumda bulunuyor. 

TEŞVİKİN UCU GÖRÜNDÜĞÜNDEN BERİ KÖMÜR YATIRIMLARINA İLGİ ARTTI

Önceki ve Sonraki Haberler