1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Bir linyit rezervi müjdesi de Tavşanlı`dan: 140 milyon ton

Bir linyit rezervi müjdesi de Tavşanlı`dan: 140 milyon ton

Enerji Günlüğü - Kütahya Tavşanlı'da 140 milyon ton civarında çıkarılmayı bekleyen linyit rezervi için düğmeye basıldı. Bu kömürün 110 milyon...

Bir linyit rezervi müjdesi de Tavşanlı`dan: 140 milyon ton

Enerji Günlüğü - Kütahya Tavşanlı'da 140 milyon ton civarında çıkarılmayı bekleyen linyit rezervi için düğmeye basıldı. Bu kömürün 110 milyon tonluk kısmı elektrik üretiminde kullanılacak. 

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı Afyon Dinar’daki 950 milyon tonluk (bu rakam yukarıya yuvarlanmış, gerçeği 941.5 ton - Enerji Günlüğü) linyit rezervinin ardından Kütahya Tavşanlı’da da linyit sevinci yaşanıyor.

110 MİLYON TON ELEKTRİĞE

1 Yıl süren hazırlık döneminin ardından TKİ tarafından hazırlanan proje kapsamında, 140 milyon ton rezervin 110 milyon tonluk kısmının termik santralde değerlendirilmesi planlandı. 26 Mart’ta proje ihaleye açıldı. İhaleyi Çelikler Holding kazandı. İhaleye göre holding bölgeye bir termik santral kuracak. Firma devlete kilovat saat başına 5.03 kuruş ödeyecek. Projenin hayata geçirilmesi halinde yaklaşık 2000 kişinin bölgede istihdam edilmesi bekleniyor.

YILLIK ÜRETİM 35 MİLYON TON

TKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’de yıllık 35 milyon ton kömür üretiliyor. Bunun yaklaşık 30 milyon tonu termik santrallerde değerlendiriliyor. Türkiye’deki termik santral kapasiteleri ise 340 megavat olarak biliniyor. Tavşanlı’daki termik santralin 5 yıl içinde faaliyete geçmesi halinde mevcut rakamlara göre 4 katı kadar bir enerjinin 30 yılı aşkın bir süre kullanılması söz konusu olacak. TKİ kömüre bağlı enerji üretiminin yüzde 10’unu sağlıyor. Bu enerji TKİ tarafından çıkarılan 30 milyon ton kömür ile elde ediliyor. 140 milyon ton kömürün piyasaya sunulmasıyla birlikte bu rakam 4 katını bulacak.

KÖMÜRÜN PAYINI YÜZDE 35’E ÇIKARMAK

TKİ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, “Türkiye Kömür İşletmeleri yaptığı hamle ile geçtiğimiz yıllarda yüzde 5’lerde kalan üretim oranını yüzde 25’lere çıkarmayı başardı. Hedefimiz bu rakamı 3-4 yıl içerisinde yüzde 35’lere çıkarabilmek. Maden Tetkik Arama Enstitüsü rakamlarına göre 2005 yılına kadar 8,3 milyar ton kömür rezervden bahsediliyorken bugün itibariyle Türkiye’de 14,1 milyar tonlu rakamlara ulaşmış durumdayız” dedi.

REZERVİN YÜZDE 45’LİNYİT

Linyit birleşimindeki karbon oranı yüzde 60 yüzde 75 olan, kahverengi ya da siyah renkli kömür olarak tanımlanıyor. Linyit dünya kömür rezervlerinin yaklaşık yüzde 45’ini oluşturur. Ancak ısıtma değeri, depolanma kolaylığı ve öteki özelliklerinden dolayı taş kömürünün gerisinde olduğundan, linyit yatakları yeterince işlenemiyor. 

AFYON DİNAR'A 5 MİLYAR DOLARLIK KÖMÜR SANTRALİ YATIRIMI


MEHMET KARA YAZDI: DİNAR KÖMÜRÜ TÜRKİYE'YE NE KAZANDIRACAK?


HALUK DİRESKENELİ YAZDI: HANGİ KÖMÜR PROJESİNE HANGİ TASARIM?

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler