1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: ABD 2015`te dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak

Birol: ABD 2015`te dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, “2015'te ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak" diye...

Birol: ABD 2015`te dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, “2015'te ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak" diye konuştu.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen "Küresel Enerji Görünümü" başlıklı oturumda konuşan Birol, birçok enerji oyuncusunun görev tanımının kaya gazı ile yeniden belirlendiğini belirterek, ABD gibi enerji ithalatçısı olarak bilinen büyük oyuncuların, enerji ihracatçısı haline dönüştüğüne işaret etti.

“PETROL TİCARETİNİN MERKEZİ ATLANTİK'TEN PASİFİK'E KAYIYOR”

Brezilya'nın 2015 yılında net petrol ihracatçısına dönüşeceğini ve en önemli 6. petrol üreticisi olacağını kaydeden Birol, petrol ticaretinin merkezinin Atlantik'ten Pasifik'e kaydığını dile getirdi.

“2020'DEN SONRA ORTADOĞU YİNE ÖNEM KAZANACAK”

Geçen yıl ABD'nin 2017 yılında dünyanın en büyük petrol üreticisi olacağını ve Suudi Arabistan ve Rusya'yı geçeceğini söylediğini hatırlatan Birol, "Bu yılın bulguları bu söylediğim trendi pekiştiriyor. Hatta bu belki de birkaç yıl önce, mesela 2015'te olacak. 2015'te ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak" diye konuştu.

Ortadoğu'dan gelecek üretimin gün geçtikçe daha az önem kazanacağını ifade eden Birol, sözlerine şöyle devam etti:

"Burada üreticilere vereceğim en önemli mesaj şu; 2020'den sonra Ortadoğu petrolüne yeniden ihtiyacımız olacak, hem de artan seviyelerle. Çünkü oradaki rezervler çok daha geniş ve çok daha ucuza mal ediliyor. Dolayısıyla 2020'den sonra Ortadoğu yine önem kazanacak. Unutmayalım ki; Ortadoğu küresel petrol teminatı için kritik olacak ve kalacak. Burada, Ortadoğu üreticilerine yanlış mesaj vermemeliyiz. Eğer 2020'den sonra Ortadoğu petrolüne yeniden ihtiyaç duyacaksak, gerekli yatırımları şimdiden ele almalıyız. Çünkü petrolde uzun yatırımlar gerekiyor. Ortadoğu petrolüne dünyanın ciddi olarak ihtiyacı var. Özellikle 2020'den sonra Asya ve Doğu Asya'nın talebini karşılamak için bu petrol gerekli."

“AVRUPA VE JAPONYA'NIN ENERJİ MALİYETİ ABD'NİN İKİ MİSLİ OLACAK

Birol, kayagazı devrimi ile fiyatların çok açıldığını söyleyerek, "Bugün, Avrupa'da fiyatlar ABD'nin 3 katı. Japonya'da ise fiyatlar ABD'ye göre 5 kat pahalı. Bu fiyatı pahalı olan ülkeler için çok ciddi bir mesele. Daha da ciddi boyutu, böylesine stratejik bir konudaki fiyat uçurumları, yıllarca devam edecek çünkü çok yapısal. En iyimser tabloyla ABD'deki fiyatlara göre Avrupa ve Japonya iki kat daha fazla enerji maliyetine sahip olacak ve bu çok uzun yıllar böyle sürecek. Bunun yanı sıra Avrupa ve Japonya'daki elektrik fiyatları hep yüksek seyredecek" şeklinde konuştu.

ABD'deki gaz fiyatları ile Avrupa ve Japonya'daki gaz fiyatlarının birbirine yakınlaşmasının "hayal" olduğunu vurgulayan Birol, "Çünkü gaz taşımanın bir maliyeti var. ABD'de gaz fiyatları 3,5 dolarken, Japonya'da aynı gazın fiyatı 16 dolar. Bu gazı Japonya'ya taşımak için sevkiyat 6 dolara mal oluyor. Bu çok ciddi bir para" değerlendirmesini yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler