1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Avrupa ve Japonya ABD’ye göre daha pahalı elektrik kullanacak

Birol: Avrupa ve Japonya ABD’ye göre daha pahalı elektrik kullanacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Avrupa ve Japonya'nın önümüzdeki dönemde Amerika'ya nazaran son derece pahalı...

Birol: Avrupa ve Japonya ABD’ye göre daha pahalı elektrik kullanacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Avrupa ve Japonya'nın önümüzdeki dönemde Amerika'ya nazaran son derece pahalı elektrik kullanacağı görüşünü dile getirdi. Birol, son 10 yılda Avrupa'da elektrik fiyatlarının 2 kat arttığını ama Amerika'da hemen hemen aynı seviyelerde kaldığını hatırlattı. 

Fatih Birol 6. Uluslararası Enerji Kongresi’nin ikinci günün özel bir sunum gerçekleştirdi. Birol, son dönemde yaşanan gelişmelerin enerjide dengeleri değiştirdiğini kaydederek, bunları şöyle sıraladı; “Amerika, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelerin konvansiyonel olmayan gaz ve petrol üretiminde ciddi artış sağladı, nükleer enerji kullanımı Fukuşima'dan sonra ciddi sarsıntı geçirdi ve verimlilik artışı enerji politikalarında önemli bir strateji haline geldi.”

“GAZ PİYASASINDA YENİ OYUNCULAR”

Teknolojik gelişmeler ve yaşanan rezerv artışlarının gaz piyasasının daha da serbestleşmesine ve yeni oyuncuların ortaya çıkmasına yol açacağını ifade eden Birol, bu durumun şu anda piyasanın önemli aktörü durumundaki bazı ülkelerin işine gelmeyeceğine değindi.

Bu ülkelerin başında Rusya'nın geldiğine işaret eden Fatih Birol, bu gelişmeler olurken Çin'in 2015'te ülke dışındaki petrol sahalarında yapacağı üretimin Kuveyt'in üretimine eşdeğer bir büyüklüğe ulaşacağını belirtti. 

“AMERİKA ENERJİDE BAĞIMSIZLIĞINI İLAN EDECEK”

Amerika'nın ise yakın zamanda enerjide bağımsızlığını ilan edeceğini söyledi. Birol, şöyle konuştu:

"Asya'daki doğal gaz fiyatları Amerika'ya göre 5 misli pahalı, Avrupa'ya baktığımızda Avrupa'da en az 3 misli pahalı, bu muazzam bir şey. Bu kadar büyük farklılık çok önemli neticeleri de birlikte getiriyor. Önümüzdeki yıllara baktığımızda normal şartlar altında bu farkın kapanacağının göstergesinin olmaması. Bu farkın devam edecek olması geçici bir durum değil, bu durum Avrupalı ve Asyalıları düşündürüyor. Asya'da herkesin şu anda direkt olarak seçtiği yakıt kömür. Yeni kurulan her 10 santralin 7'si kömüre dayalı. Kömür gazdan daha temiz olabilir ama yeni kurulacak santrallerde kömürü seçtiğiniz zaman doğal gaz kömürden 2 kat daha pahalı. Son 10 yılda Avrupa'da elektrik fiyatları 2 katına çıktı ama Amerika'da 10 yıldır hemen hemen aynı. Endüstride bu kadarlık farkın ne anlama geldiğini iyi anlamak lazım. Avrupa ve Japonya önümüzdeki dönemde Amerika'ya nazaran son derece pahalı elektrik kullanacak."

Birol, özellikle kaya gazı devriminin ardından enerjideki avantajları dolayısıyla Amerika ekonomisinin 2015-2016’da ciddi bir sıçrama yapacağına inandığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler