1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Bir dönem yüksek enerji fiyatlarıyla yaşayacağız

Birol: Bir dönem yüksek enerji fiyatlarıyla yaşayacağız

IEA Başkanı Fatih Birol, Ukrayna işgali sonrası bir dönem yüksek enerji fiyatlarıyla yaşamak zorunda olduğumuzu belirtti.

Birol: Bir dönem yüksek enerji fiyatlarıyla yaşayacağız

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, yaşanan global enerji krizi ile bir dönem yüksek enerji fiyatlarıyla yaşayacağımızı, Rusya’nın enerjide süper güç olma konumunun zayıflayacağını ve alternatif enerji teknolojilerinde hızlı bir yükselme olacağını öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, TÜSİAD tarafından düzenlenen ve Rusya’nın Ukrayna'yı işgali, dünya enerji pazarları ve küresel enerji dönüşümünün ele alındığı etkinlikte değerlendirmelerde bulundu. Birol yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın Ukrayna işgalinin küresel enerji piyasalarına olan etkilerinde yoğunlaştı. “24 Şubat 2022 bence global enerji krizinin başlangıcı olabilir” diyen Birol, bunun nedeni olarak Rusya’nın en önemli iki enerji kaynağı olan petrol ve doğal gazda dünyanın bir numaralı ihracatçı ülkesi olmasını gösterdi. 

“SÜRPRİZ OLMAZSA YÜKSEK ENERJİ FİYATLARIYLA YAŞAMAK ZORUNDAYIZ”

Gelinen noktada enerjide üç önemli çıkarsamada bulunan Birol, “Birincisi belli bir dönem yüksek ve volatil petrol ve doğal gaz fiyatlarıyla yaşamak zorunda kalacağız. Eğer güzel bir sürpriz olmaz ise. Hepimizin umduğu politik bir sürpriz olabilir. Türkiye’nin de bu konuda önemli gayretler sarfettiği bir konu. Üretim konusunda ciddi adım atmayan ülkelerin adım atması da güzel bir sürpriz olabilir. Ama durum böyle devam ederse malesef petrol fiyatlarında yüksek ve volatil bir döneme girdiğimizi söylemek doğru olabilir” dedi. 

“RUSYA’NIN SÜPER GÜÇ OLMA KONUMU ZAYIFLAYACAK”

İkinci olarak Rusya’nın bir kaç ay önce dünyanın en önemli enerji süper güçlerinden biri olduğunu hatırlatan Birol, Rusya’nın bu şekilde kalabileceğini düşünmediğini ifade etti. Birol, “Çünkü Rusya’nın attığı bu adım ve buna karşı atılan ve atılacak olan geçici ve kalıcı yapısal bazı adımlar Rusya'nın geçmişteki enerji süper gücü olma konusunda önemli bir güç yitimine neden olacaktır” ifadesini kullandı. 

“ALTERNATİF ENERJİ TEKNOLOJİLERİ HIZLI YÜKSELECEK”

Birol, üçüncü olarak da geçmişte yaşanan petrol krizine karşı atılan adımların enerjide inovasyonu çok önemli hale getirdiğine dikkat çekerek, “Ben aynen o dönemde olduğu gibi üç dört enerji dalında güçlü bir atılım olacağını düşünüyorum” dedi. Alternatif  enerji teknolojilerinde hızlı bir yükselme görüleceğini ifade eden Birol, bunların başında yenilenebilir enerjinin geleceğini kaydetti. Yine elektrikli araçların teşviklerinde artış olacağını ve nükleerde de deyim yerindeyse büyük bir bir geri dönüş yaşandığını belirten Birol, hidrojen enerjisinde de ciddi bir atılım beklediğini kaydetti. 

Birol değerlendirmesinin sonunda yaşanan bu küresel enerji krizinin iklim krizini unutmamızı gerektirmeyeceğine de vurgu yaptı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler