1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Ciddi resesyon yaşanmazsa petrol ucuzlamaz

Birol: Ciddi resesyon yaşanmazsa petrol ucuzlamaz

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş ekonomisti Fatih Birol, ciddi bir durgunluk yaşanmaması halinde ham petrol fiyatlarının yüksek...

Birol: Ciddi resesyon yaşanmazsa petrol ucuzlamaz

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş ekonomisti Fatih Birol, ciddi bir durgunluk yaşanmaması halinde ham petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam edeceğini söyledi.
Fatih Birol, TÜSİAD'ın düzenlediği 'World Energy Outlook 2012' kitabının tanıtım toplantısında konuştu. Önümüzdeki dönemde ciddi bir resesyon yaşanmazsa petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmayı sürdüreceğini belirten Fatih Birol, "Bunu da Türkiye gibi ülkelerin düşünmesi lazım" dedi.

ABD, KANADA VE IRAK'TA ÜRETİM CANLI
Bazı ülkelerin nükleer enerjiden uzaklaştığına da dikkat çeken Birol, "Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor. Bazı ülkelerde üretim canlanıyor. Bunlar ABD, Kanada ve Irak. Öte yandan enerji verimliliği politikalarında da önemli değişiklikler yaşanıyor. Örneğin Çin yıllık kalkınma planına göre önümüzdeki kış enerji verimliliğini yüzde 16 artıracak" diye konuştu.

NÜKLEERDEN UZAKLAŞMA KÖMÜRÜ CANLANDIRDI
Avrupa'da nükleer enerjiden uzaklaşmanın, bu kıtadaki kömür kullanımını artırdığına da dikkat çeken Birol, Çin'den sonra kömür kullanımının en fazla arttığı bölgenin ise çevreci politikalar geliştiren Avrupa ülkeleri olmasını "ilginç" diye değerlendirdi.
Fatih Birol, ABD'nin üretimi hızla artan kaya gazını ticarete açmaması sonucunda Avrupa'daki gaz fiyatlarının ABD'den beş kat daha fazla olduğunu söyledi. Bu durumun da önemli sonuçlar doğuracağını belirten Birol, "Elektrik fiyatlarının artması bekleniyor. En yüksek fiyatlar AB ve Japonya'da görülecek" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler