1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: En önemli enerji kavşağı olmak için elimizi çabuk tutalım

Birol: En önemli enerji kavşağı olmak için elimizi çabuk tutalım

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini...

Birol: En önemli enerji kavşağı olmak için elimizi çabuk tutalım

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini belirterek, bunun üç ayağının TANAP, Irak ve İsrail olarak sıraladı.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan "World Energy Outlook" raporunun Türkiye tanıtımının ardından Türkiye'nin enerji politiklarını AA'ya değerlendiren Birol, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini düşündüğünü belirterek, “Bunun da 3 ayağı var. Bunların başında TANAP geliyor. Hem Türkiye hem Avrupa için çok önemli bir proje. TANAP konusunda atılacak her adımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkincisi ise Irak boyutu. Irak ile ilişkilerin doğalgaz ve petrol anlamında daha üst seviye çıkarılması lazım. Üçüncü konu ise İsrail. Zira İsrail'in çok önemli doğalgaz potansiyeli var. Türkiye'nin en önemli opsiyonlarından biri olacağını düşünüyorum. Bu üç konu bir araya gelirse Türkiye'nin dünyanın en önemli enerji kavşağı olacağını düşünüyorum ama bunun için de elimizi çabuk tutmamız lazım” dedi.

Birol, 5 yıl içinde bu anlaşmaların yapılması gerektiğine yoksa Türkiye'nin bu fırsatı kaçırabileceğine dikkati çekerek, "Bu fırsatları ve potansiyeli gören ve faydalanmak isteyen tek ülke Türkiye değil" dedi.

“UMARIM TÜRKİYEIRAK'IN EN ÖNEMLİ ENERJİ PARTNERİ OLUR”

Birol, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyi, güneyi ve merkeziyle yapacağı ticaretin doğal gaz anlamında önemli rahatlamalar getireceğine işaret ederek, "Kuzey Irak'ta önemli adımlar da atılıyor zaten. Umarım Erbil-Bağdat ve Ankara arasında atılan olumlu adımlar bir neticeye varır ve Türkiye Irak'ın en önemli enerji partneri olarak gündeme gelir" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ALTERNATİF PROJELERİNDEN BİRİ IRAK

Birol, Türkiye'nin bu yıl enerji ithalat faturasının 60 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın 2020 yılında 80 milyar dolarla dayanacağını kaydetti. Bu nedenle Türkiye'nin mutlaka alternatif projeler üretmesi gerektiğine vurgu yapan Birol, bunlardan bir tanesinin de Irak olduğunu ifade etti.

CARİ AÇIK TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR SORUN

Cari açığın Türkiye için çok büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Birol, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta enerji konusunda yaptığı yatırımların cari açık için çok büyük bir adım olduğunu söyledi.

Birol, cari açığa karşı geliştirilebilecek en önemli politikalardan birinin nükleer enerjinin payının yükseltilmesi olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda adımlar atılıyor, iki santral için kararlar verildi. Umarım elektrik üretiminde nükleerin payı yüzde 20'ler civarına gelir ve daha dengeli bir tablo olur" ifadesini de kullandı.

PETROL 100 DOLAR CİVARINDA OLACAK

Önümüzdeki yıl petrol fiyatlarında çok ciddi bir düşüş olması ihtimalini olumlu bir sürpriz olarak yorumladığını belirten Birol, "Fiyatlarda zikzaklar olabilir ama genelde petrol fiyatlarını 100 dolar civarında düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler