1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Enerji oyunu, Avrupa ekonomisini çökertecek

Birol: Enerji oyunu, Avrupa ekonomisini çökertecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, ABD'de enerji alanında yaşanan gelişmelerin Avrupa ekonomisini çökerteceğini...

Birol: Enerji oyunu, Avrupa ekonomisini çökertecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, ABD'de enerji alanında yaşanan gelişmelerin Avrupa ekonomisini çökerteceğini söyledi.
Fatih Birol, ABD'nin önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan'ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi olacağını söyledi. ABD'de kullanılan otomobillerin gelecekte çok daha az yakıt kullanacağını da belirten Birol, "Böylece petrol ithalatı çok azalacak" dedi.
Bunun en önemli etkisinin Ortadoğu üzerinde görüleceğini düşüen Fatih Birol şunları söyledi:
"ABD birkaç yıl öncesine kadar petrolün çok büyük kısmını Ortadoğu ülkelerinden alıyordu. Bizim tahminlerimize göre çok yakın bir zamanda artık ABD'nin Ortadoğu'dan petrol ithal etme zorunluluğu kalmayacak. Bu tabii ABD'nin dış politikasına, stratejik düşüncesine ciddi şekilde yansıyacak. Bunun yansımalarının sonucunu da yakında göreceğiz..."

AVRUPA'YI KÖTÜ GÜNLER Mİ BEKLİYOR?
Peki ABD'de giderek belirginleşen bu yeni gelişmenin orta ve uzun vadedeki etkileri neler olacak? İşte, Fatih Birol'un bu soruya cevabı:
"ABD petrol ve doğalgazı olunca önemli bir canlanma yaşanacak. Bu da ABD'yi ekonomik olarak diğer ülkelere göre daha avantajlı bir konuma getirecek. Bu arada en kötü haber de Avrupa için... Çünkü Avrupa enerjiyi Çin ve ABD'ye göre çok daha pahalıya kullanacak. Bu da birincisi AB'li sanayicilerin rekabet güçlerini ciddi oranda azaltacak. Büyük ihtimalle, enerji yoğun sanayiler AB'yi terkederek başka yerlere özellikle de ABD'ye gitme ihtimali var. Çok önemli birkaç ülke halen Avrupa'yı terkedip ABD'nin yolunu tutmuş durumda..."

AVRUPALI TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜ DİBE İNECEK
Fatih Birol, ABD'nin enerji üretimini artırıp maliyetleri aşağıya çekmesinin Avrupa'ya bir başka önemli etkisinin de sokaktaki insan üzerinde görüleceğini anlattı:
"Avrupa'da yaşayan tüketicilerin, sokaktaki insanın enerji bütçesine ayıracağı para Amerikalılara göre çok daha fazla olacak. Bu da onların satın alma gücünü negatif olarak etkileyecek..."

Önceki ve Sonraki Haberler