1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Enerjinin kör noktalarından biri petrokimya

Birol: Enerjinin kör noktalarından biri petrokimya

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, petrol talebinde gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyümeye dikkat çekerek, petrokimyanın...

Birol: Enerjinin kör noktalarından biri petrokimya

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, petrol talebinde gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyümeye dikkat çekerek, petrokimyanın enerjinin kör noktalarından biri olduğunu söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtımını gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, petrolde iki trendin olduğunu belirtti. Birol bu trendleri, “Petrol tüketiminde gelişmiş ülkelerde gerileme, gelişmekte olan ülkelerde hızlı bir büyüme görüyoruz. Büyümenin esası da petrokimya. Bu çok ciddi bir alan. Enerjinin kör noktalarından bir tanesi. Ve kamyonlar ve uçaklar. Asya daha yeni uçmaya başlıyor ve talep inanılmaz derecede yüksek” şeklinde açıkladı. 

PETROL TALEBİNDEKİ ARTIŞ NASIL KARŞILANACAK?

Petrol talebindeki bu büyümenin nasıl karşılanacağına ilişkin kafalarında soru işareti olduğuna değinen Birol, “Petrolde bizim kafamızdaki soru şu. Bu artış nasıl karşılanacak? Dünyadaki petrol yataklarının belli bir kısmının yavaş yavaş üretimi azalıyor. ABD dışındaki yerlerden belli bir şekilde üretim gelecek. Acaba bu aradaki farkı ABD kaya petrolü ile tek başına kapatabilir mi? Çok hızlı büyüyor. Belki kapatır belki kapatamaz, ama çok hızlı büyüyor. 2015’te ABDnin üretimi Suudi Arabistan ve Rusya ya eşit olabilir” ifadesini kullandı.  

Sabiha KÖTEK - İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler