1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Gelecekte Irak petrolünün yüzde 80`i Çin`e gidecek

Birol: Gelecekte Irak petrolünün yüzde 80`i Çin`e gidecek

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA - International Energy Agency) Başekonomisti Fatih Birol, Irak'ın dünya petrol...

Birol: Gelecekte Irak petrolünün yüzde 80`i Çin`e gidecek

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA - International Energy Agency) Başekonomisti Fatih Birol, Irak'ın dünya petrol üretimindeki payının önümüzdeki yıllarda hızla artacağını belirterek, bu petrolün yüzde 80'inin de başta Çin olmak üzere Asya ülkelerine gideceğini söyledi.
Fatih Birol, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen Irak’ın Enerji Geleceği konulu konferansa katılarak, örgütün Irak Enerji Görünüm Raporu'nu tanıttı. TOBB Plaza'daki konferanstaki konuşmasında Irak'ın dünyanın enerji geleceğinde çok önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Fatih Birol, gelecek 20 yılda petrol üretiminde yaşanacak artışın yüzde 45'i Irak eliyle gerçekleşecek. Bunun yüzde 42'si OPEC üyeleri, kalanı da diğer üreticiler tarafından yapılacak" diye konuştu. Irak'ın bu kadar önemli hale gelmesinin, ülkedeki büyük petrol ve gaz rezervlerinin yanı sıra bu rezervlerin çok düşük maliyetle çıkarılabilecek olmasına bağlayan Fatih Birol "Irak’ta petrol üretim maliyeti Brezilya’nın denizde ürettiğinden 25-30 kat daha ucuz" dedi.

Bu arada, Irak'ın kendi topraklarındaki petrolü çıkarabilmek için çok fazla suya da ihtiyacı olduğunu hatırlatan Fatih Birol, ancak mevcut su varlıklarının ülkedeki içme suyu ihtiyacını bile karşılamadığına işaret etti. Birol bu yüzden, deniz suyunun arıtılarak bu amaçla kullanılabileceğini anlattı. Fatih Birol, Irak’taki petrolün, şu ya da bu nedenle, beklendiği hızda dünya piyasalarına girmemesi halinde bunun hem Irak hem de Türkiye gibi petrol ithal eden ülkeler için olumsuz sonuçları olacağını vurguladı.
Halen Irak'ta üretilen petrolün bir bölümünün Asya pazarına ulaştırıldığına işaret eden Fatih Birol, daha büyük üretimlerin yapılacağı ileriki yıllarda bu payın daha da artacağını söyledi. Birol, "Gelecekte Irak petrolünün yüzde 80′i Asya’ya, özellikle Çin’e gidecek. Bunun karşılığında Irak’taki Çin yatırımları ise hızla büyüyecek" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler