1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Kaya petrolü üretimi talep düşerken artınca fiyatlar düştü

Birol: Kaya petrolü üretimi talep düşerken artınca fiyatlar düştü

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (#IEA) Başekonomisti Fatih Birol, talebin son derece düşük olduğu bir dönemde ABD'deki kaya petrolü...

Birol: Kaya petrolü üretimi talep düşerken artınca fiyatlar düştü

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (#IEA) Başekonomisti Fatih Birol, talebin son derece düşük olduğu bir dönemde ABD'deki kaya petrolü üretiminin hızla artması nedeniyle petrol fiyatlarının düştüğünü söyledi.

Fatih Birol TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada, talebin son derece düşük olduğu bir dönemde ABD'deki kaya petrolü üretiminin hızla artması nedeniyle petrol fiyatlarının 65 dolarlara kadar düştüğünü söyledi. Birol, "ABD'deki kaya petrolü üretim artışı çok hızlı oldu ve bu talebin son derece düşük olduğu bir zamana denk geldi. AB ekonomisi zayıf, hala toparlanamadı, Çin'deki büyüme yavaşladı, Japonya resesyonda. Tüm bunlar bir araya gelince petrol iyatları baskılandı." dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Petrol fiyatlarındaki düşüşün iki önemli yansıması olacağını ve bunun da zaten başladığını belirten Birol şöyle konuştu: "Bu düşüşün iki önemli yansıması olacak ve oluyor da. Birçok petrol şirketi birbiri ardına yatırım harcamalarında kısıtlamaya gitmeye başladılar. Yüzde 10-15-20 yatırım kısıtlarına gitmeye başladılar. Bu kısıtlar en çok ABD ve Brezilya'da. Bunun nedeni petrol sahaların çoğunda projelerin kârlı olması için 75 dolarlık fiyata ihtiyacınız olması. Bunun garanti olmadığını düşünenler yeni yatırım yapmıyorlar. İkincisi, bu biraz teknik bir şey, kaya petrolünde üretim çok hızlı düşüşler yaşıyor. Üretimi belli seviyede tutmak için sürekli yatırım yapmak zorundasınız. Bisiklet gibi, devamlı pedal çevirmelisiniz ki düşmeyesiniz. Sürekli yatırım yapmanızı gerektiği için kaya petrolü kısmında, fiyatlara çok duyarlısınız. Bu yüzden ABD'de kaya petrolü yatırımlarında ciddi bir düşüş bekliyoruz." 

ORTADOĞU'YA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ikinci bir sonucunun da birçok ülkede mamul ürünlerin, yani akaryakıt fiyatlarının aşağıya inmesi olacağını ifade eden Birol, "Bunun da tüketimi yeniden canlandırabilme ihtimali var. Benzin ve motorine talep artacak. Tüketimin yükselecek, üretim yatırımının azalabilecek olması bize şunu söylüyor: Ortadoğu'ya aslında daha fazla ihtiyaç var. Ortadoğu dışındaki yerlerde üretim maliyetleri çok daha yüksek" diye konuştu. 

FATİH BİROL: ÇİN NÜKLEERDE BİR NUMARA OLACAK

http://enerjigunlugu.net/birol:-cin-nukleerde-bir-numara-olacak_11431.html

ENERJİ ZENGİNİ AFRİKA ENERJİ KITLIĞI ÇEKİYOR, ÇÜNKÜ... 

http://enerjigunlugu.net/enerji-zengini-afrika-enerji-kitligi-cekiyor_11428.html

ÇİN'İN ENERJİ MALİYETİ ABD'Yİ GERİDE BIRAKACAK

http://enerjigunlugu.net/birol:-cinin-enerji-maliyeti-abdyi-gececek_11429.html

Önceki ve Sonraki Haberler