1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Birol: Nükleer enerji Türkiye'nin olmazsa olmazı

Birol: Nükleer enerji Türkiye'nin olmazsa olmazı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, nükleer enerjinin Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, Fransa ile bu konuda işbirliği olanaklarının olabileceğini kaydetti.

Birol: Nükleer enerji Türkiye'nin olmazsa olmazı

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, nükleer enerjinin Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, Fransa ile bu konuda işbirliği olanaklarının olabileceğini kaydetti.

“Fransız - Türk Temiz Enerji Zirvesi”, Fransa ve Türkiye arasında enerji sektöründe iş birliklerini ve ortak yatırımları teşvik etmek amacıyla, Türk-Fransız Ticaret Derneği ve Rönesans Enerji iş birliğinde 12 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşti. Zirvede değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Türkiye ve Fransa’nın enerji sektörlerini tanıdığını ve iki ülkenin enerjide işbirliği yapabileceğini belirtti. 20 yıldır Türkiye için nükleer enerjinin çok önemli olduğunu söylediğini ifade eden ve “Nükleer enerji Türkiye’nin olmazsa olmazıdır” diyen Birol, bu alanda önemli tecrübeye sahip olan Fransa ile Türkiye arasında bu alanda bir işbirliği olabileceğini kaydetti. 

TEMİZ ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLİR

Türkiye ve Fransa’nın temiz enerji konusunu birlikte ele almasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Birol, “Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça zengin olan Türkiye’de jeotermal ve biyoenerji alanında potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda doğru adımlar da atılıyor. Off-shore yani deniz üstü rüzgar enerji santralleri konusu da çok önemli. Fransa bu konuyu ciddiye alıyor ve Türkiye’ de de büyük bir potansiyel var. Türkiye ve Fransa’nın enerji verimliliği alanında da birbirinden yararlanacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra temiz enerji ekipmanları, yani güneş panelleri, rüzgar türbinleri gibi ekipmanların üretilmesinde iki ülkenin başarılı işlere imza atacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARI 2 TRİLYON DOLARA ULAŞTI”

Tüm dünyada yenilenebilir enerji santrallerinin hızla kurulduğuna dikkat çeken Fatih Birol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Temiz enerjinin ve temiz enerji kaynaklarının, önümüzdeki yıllarda sektörü belirleyeceğine kuşku yok.  Bunun nedeni aslında tek başına iklim değişikliği değil; hem maliyet hem de enerji güvenliği açısından yenilenebilir enerji en iyi metot olarak karşımıza çıkıyor. 2015’te temiz enerji yatırımları tüm dünyada yaklaşık 1 trilyon dolarken, şu anda bu rakam 2 trilyon dolara ulaşmış durumda… Fosil yakıt yatırımları ise 2015 yılında olduğu gibi bugün de 1 trilyon dolar.” 

“SATILAN HER İKİ ARAÇTAN BİRİ ELEKTRİKLİ OLACAK”

Ulaşım sektöründe de önemli bir dönüşüm yaşandığına ve ciddi bir modifikasyon söz konusu olduğuna dikkat çeken Birol, “Üç yıl önce satılan 25 otomobilden sadece biri elektrikliyken, bu yıl rakamlara baktığımızda satılan 5 otomobilden birinin elektrikli olduğunu görüyoruz. Yapılan hesaplamalar, çok kısa bir dönem sonra satılan iki araçtan birinin elektrikli olacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler