1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Birol: Nükleer Türkiye için olmazsa olmaz

Birol: Nükleer Türkiye için olmazsa olmaz

Enerjİ Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, nükleer enerjinin Türkiye için olmazsa olmaz bir opsiyon olduğunu ifade...

Birol: Nükleer Türkiye için olmazsa olmaz

Enerjİ Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, nükleer enerjinin Türkiye için olmazsa olmaz bir opsiyon olduğunu ifade etti.

Katar'ın başkenti Doha'da eski Katar Petrol Bakanı Abdullah bin Hamed Al Atiyye adına bu yıl üçüncü kez verilen ödüllerde, Üretici ve Tüketici Diyaloğunun İlerletilmesi alanında Ömür Boyu Başarı Ödülüne değer görüldü.

Ödülünü almak için geldiği Doha'da değerlendirmelerde bulunan Birol, ""Nükleer enerji, karbondioksit emisyonu çıkarmayan nadir enerji türlerinden biri hem de genelde Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki genel ağırlığı açısından olmazsa olmaz bir opsiyon" dedi.

RUSYA AVRUPA'NIN ÖNEMLİ ORTAĞI OLMAYA DEVAM EDECEK

AB'nin Rusya'ya son derece yüksek bir bağımlılığı olduğunu, AB ülkelerinin bunu çeşitlendirme yönüne gittiklerini belirten Birol, çeşitlendirmeye giderken de Avrupa'nın iki tercihleri olduğunu kaydetti. Birol, ""Birincisi yeni boru hatlarıyla Avrupa'ya gaz getirmek burada da Türkiye'nin Gürcistan'ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projesinin ciddi bir rol oynayabileceğini de düşünüyorum. İkincisi de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile gaz ithal etmek. AB Komisyonu'ndaki meslektaşlarımla görüştüğüm zaman her iki konuda da AB'nin oldukça dinamik ciddi politikalar izleyebileceğini hem Türkiye'den geçebilecek olan boru hatlarıyla hem de LNG'nin gaz ithalatındakini payını artırarak Rus gazında belli bir azalışa gideceğini düşünüyorum. Bununla birlikte şunu demek lazım; orta ve uzun vadede Rusya hala Avrupa'nın çok önemli bir enerji partneri olmaya devam edecek" diye konuştu.

PETROL FİYATLARINDA REHAVETE KAPILMAMALI

Birol, bugünkü petrol fiyatlarının Türkiye gibi petrol ithal eden ülkeler için avantaj teşkil ettiğini, cari açığı olumlu etkilediğini belirterek, "Petrol fiyatlarının sürekli düşük kalacağını düşünüp de fazla rehavete kapılmamak lazım. Ekonomi, enerji politikalarımızı şimdiye kadar olduğu gibi gerçekçi varsayımlara dayandırmamız lazım" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler