1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Ortadoğu, kaya gazı ile önemsizleşmez

Birol: Ortadoğu, kaya gazı ile önemsizleşmez

Enerji Günlüğü - IEA Direktörü Fatih Birol, ABD'deki kaya gazı devrimine rağmen Ortadoğu'nun enerji sektörünün kalbinde yer almaya devam edeceğini söyledi.Uluslararası...

Birol: Ortadoğu, kaya gazı ile önemsizleşmez

Enerji Günlüğü - IEA Direktörü Fatih Birol, ABD'deki kaya gazı devrimine rağmen Ortadoğu'nun enerji sektörünün kalbinde yer almaya devam edeceğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol, IICEC 6. Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında konuştu. Fatih Birol, ABD'yi enerji ithalatına bağımlılıktan büyük oranda kurtaran kaya gazı devrimininin de enerji günvenliğine katkılar sunmasına rağmen tek başına yeterli olmayacağını ifade etti.

Birol, "Kaya gazı ile ilgili ABD'de ortaya çıkan, devrim diyebileceğimiz gelişmeler tüm dünya için önemli. Bu da enerji güvenliği konusuna katkı yapıyor. Ancak hanımefendiler, beyefendiler, dünyanın bundan çok daha fazlasına ihtiyaç var. ABD halen net petrol ithalatçısı durumunda. Asya ülkeleri gelecekte petrole ihtiyaç duyacak. Adres ise Ortadoğu. Dolayısıyla ortadoğu'nun petrol sektörünün kalbinde yer almaya devam edeceğini görmemiz lazım." ifadesini kullandı.

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ OLMAYA DEVAM EDİYOR, EDECEK

Enerji güvenliği artık çok önemli değil gibi bir algılama olduğunu ama bunun doğru olmadığını vurgulayan Birol, "Çok kısa vadeli bir algılama bu. Jeopolitik gelişmelere baktığınızda pek çok gösterge gösteriyor ki enerji güvenliği bugün oludğu gibi gelecekte de çok önemli bir konu olmaya devam edecek." açıklamasını yaptı.

Enerji güvenliğinin pek çok ülke için ciddi ve önemli bir konu olmaya devam ettiğini ifade eden Birol, Irak, Suriye, Libya'da yaşananlar ile Rusya-Ukrayna arasındaki krizin de enerji güvenliğinin çok önemli bir konu olmaya devam edeceğinin göstergeleri olduğunu söyledi. Birol, "Hem petrol hem doğalgaz için durum böyle. Ve bu bölgede bulunan bir ülke konumundaki Türkiye, istikrarlı bir ülke olarak burada tüketiciler ve dünyanın geri kalanı için enerji güvenliği açısından önemli bir rol oynamaya devam edecek. Ve G20 (Antalya'da toplanacak) bir kere daha Türkiye'nin küresel ve bölgesel anlamda enerji güvenliğinde oynadığı rolün altını çizebilir. G20 aynı zamanda Türkiye'ye kuvvetle büyüyen önemli bir enerji piyasası açısından da katkı sağlayabilir." dedi.

ENERJİ GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE KRİTİK BİR NOKTADA

Türkiye'nin uluslararası enerji güvenliği açısından kritik bir noktada bulunduğunu kaydeden Fatih Birol, "Türkiye burada çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye ve etrafındaki ülkelere baktığınızda, Hazar, Ortadoğu, Akdeniz havzası. Hepsi Türkiye'nin etrafında. Dünyanın petrol ve gaz rezervelerinin aşağı yukarı yüzde 70'i buralarda. Hem rezervler fazla hem de bunları çıkartmak ve kullanmak dünyanın başka bölgelerine göre daha düşük maliyetli." dedi.

AVRUPA'DA DOĞALGAZ TALEBİ DÜŞTÜ

Son 15 yılda Avrupa'da doğalgaz talebinin artmadığını, hatta düşüş yaşadığını kaydeden Fatih Birol, "Burada AB'ye Norveç, İsviçre ve Türkiye'yi de dahil ediyorum. Ama TR'yi çıkartınca, çok ciddi bir talep azalışı olduğunu görüyoruz. Çünkü Türkiye, taep artışına esas katkı sağlayan ülke. 50 milyar metreküplük gaz talebi, Fransa'nınkinden daha yüksek" diye konuştu.

Türkiye'de doğalgaz ve elektrik piyasasının büyüdüğünü ve bu büyümenin devam edeceğini ifade eden Fatih Birol, "Bu piyasa büyürken piyasaların daha da liberalleşmesi Türk piyasasının daha da gelişmesine katkı sağlayacak. Umuyorum ki G20 ülkeleri de bunu görecekler. Türkiye'de bu çerçevede kendi iç piyasası açısından da önemli bir enerji piyasası olarak kendi görüşlerini zirvede aktaracak." dedi.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler