1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Rus petrolüne fiyat sınırında daha fazla detay ortaya konulmalı

Birol: Rus petrolüne fiyat sınırında daha fazla detay ortaya konulmalı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, petrol üretiminin kısılması ve LNG arzında potansiyel sıkışıklık nedeniyle Dünyanın ilk ciddi küresel enerji krizi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Birol: Rus petrolüne fiyat sınırında daha fazla detay ortaya konulmalı

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, Dünyanın hala Rus petrolüne ihtiyacı olduğunu ve Rus petrolüne fiyat sınırı konusunda daha fazla detayın ortaya konması gerektiğini belirtti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Singapur Uluslararası Enerji Haftası’nda yaptığı değerlendirmede, IEA'nın küresel petrol talebinin bu yıl 2 milyon varil/güne yakın artacağını öngördüğü bir dönemde OPEC+'nın üretimi günlük 2 milyon varil/gün kısma kararının "riskli" bir karar olduğunu savundu.  Birol, "Bu karar riskli, çünkü dünya genelinde bir çok ekonomi bir resesyonun kıyısında. Eğer küresel bir resesyondan bahsediyorsak, bana göre bu üretim kısıntısı kararı gerçekten talihsizlik" dedi.

Bu çerçevede Birol, Dünyanın hala Rus petrolünün piyasaya akmaya devam etmesine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Birol ayrıca, Rus petrolüne fiyat sınırı konusunda daha fazla detayın ortaya konması gerektiğini belirtti. 

Bununla birlikte Birol, cari enerji krizinin temiz enerji kaynaklarının kullanımının hızlandırılması, sürdürülebilir ve güvenli enerji sistemi oluşturulması için tarihi bir dönüm noktası olabileceğini de vurguladı.

“DÜNYA İLK CİDDİ KÜRESEL ENERJİ KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Birol değerlendirmesinde, dünya genelinde LNG için piyasaların sıkılaşmasının ve büyük petrol üreticilerinin arzı kısmalarının dünyayı "ilk ciddi küresel enerji krizinin" ortasına koyduğunu söyledi.  Birol, gelecek yıl 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya gelecek olmasına rağmen Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya LNG ihracatının artması ve Çin yakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın arzda sıkışıklığa yol açacağını vurguladı. 

Önceki ve Sonraki Haberler