1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Sene sonunda petrol 60 dolar olacak

Birol: Sene sonunda petrol 60 dolar olacak

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, sene sonu petrol fiyatları beklentisinin 60 Dolar olduğunu açıkladı.

Birol: Sene sonunda petrol 60 dolar olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, sene sonu petrol fiyatları beklentisinin 60 Dolar olduğunu açıkladı.

Marmara Ekonomi Zirvesi’nde video mesaj aracılığıyla konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, sene sonu petrol fiyatları beklentisinin 60 Dolar olduğunu açıkladı.

ENERJİDE KAFALARDA İKİ SORU VAR

Enerji ile ilgilenen herkesin kafasında 2 önemli soru olduğunu kaydeden Birol, bunların “fiyatların nasıl şekilleneceği” ve “çevre ile enerji arasındaki ilişkinin nasıl devam edeceği” yönünde olduğunu söyledi. 

Birol, “Petrol, doğalgaz ve kömür fiyatları görülmemiş ölçüde düşük. Bunun nedeni, öncelikle ABD’deki kayagazı üretimi ve stok fazlalığı.” dedi. 

Fiyatların düşmesinin enerji sektörünü zor durumda bıraktığına dikkati çeken Birol “ABD’de enerji yatırımları karlı olmaktan çıktı. 40-45 Dolar olan fiyatlar üretimi düşürdü. Fiyatlar 60-65 Dolara gelmezse üretim artmaz. Ancak petrol talebi 1.2 milyar varil arttı ve bununla birlikte şişen stoklar erimeye başladı. 2016 sonuna doğru bu nedenle fiyatlarda yükseliş bekliyoruz. Ama geçmişteki gibi 100 Dolara kadar bir yükseliş beklemiyoruz. Beklentimiz 55-60 Dolarlar civarı. Bunu söylerken beklenmedik jeopolitik gelişmeler olmadığını var sayıyoruz tabi. 2015 yılında yeni petrol üretimine yapılan yatırım yüzde 25 oranında düştü. 2016’da ise %15-20 civarında düşüş öngörüyoruz. Bu 2 yıl üst üste yaşanan ilk düşüş. Stoklar eriyip talep hızlandığı zaman yeni üretimde sıkıntı yaşanacak. Bu piyasalarda ciddi bir daralmayı getirir. Bu bazı beklenmeyen fiyatları getirebilir” diye konuştu.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler