1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Türkiye’nin enerji faturası 70 milyar Dolar’a çıkacak

Birol: Türkiye’nin enerji faturası 70 milyar Dolar’a çıkacak

Enerji Günlüğü- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, “Öönümüzdeki 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık bir enerji faturası...

Birol: Türkiye’nin enerji faturası 70 milyar Dolar’a çıkacak

Enerji Günlüğü- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, “Öönümüzdeki 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık bir enerji faturası olacağını düşünüyorum” dedi. 

Cnbc-e haberine göre, Birol, “Türkiye ekonomisi normal büyüme hızına geçtiği zaman önümüzdeki 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık bir enerji faturası olacağını düşünüyorum. Bu enerji faturası da Türkiye için ciddi bir baş ağrısı olacak eğer bu konuda önlemler almazsak” şeklinde konuştu. Birol, “Türkiye, bulunduğu yer bakımından Irak gazını, Rus gazının yarı fiyatına alabilme şansına sahip olabilecek” dedi.

“TÜRKİYE’NİN PETROL VE DOĞALGAZA BAĞIMLILIĞI DEVAM EDECEK”

Enerji ihtiyacı açısından nükleer enerjinin önemli bir seçenek olacağını ifade eden Birol, şunları kaydetti: “Yenilebilir enerjiler bakımından da hidroelektrik önemli bir rol oynarken, Türkiye’nin ciddi rüzgar ve güneş kaynağı da mevcut. Bu kaynakların katkısı artarken Türkiye’nin enerji sepetinde ciddi bir değişiklik yaratmasını beklemiyorum. 2020′den sonra Türkiye hala petrol, doğalgaz, kömür ve nükleere bağımlı olmaya devam edecek.”

“TÜRKİYE, IRAK’TA SÖZ SAHİBİ OLMALI”

Birol, Irak petrollerinin Türkiye için hem enerji ihtiyacını karşılama hem de Irak’taki ekonomik gelişmeden istifade etme açılarından önemli olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin öncelikle, petrol ve doğalgaz alanlarında Irak’ın hem kuzeyinde hem güneyinde hem de merkezinde söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Artı, önemli petrol ve doğalgaz gelirleri Irak ekonomisinin ciddi bir şekilde canlanmasına, büyümesine neden olacaktır. Bu kadar büyüyen bir ekonomi içerisinde, Türkiye gibi inşaat, gıda, hizmet sektörlerinde ciddi tecrübeleri olan bir ülkenin ciddi bir pay alabileceğini düşünüyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler