1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Birol: Yenilenebilir enerji tüm enerjinin yüzde 15’ine ulaştı

Birol: Yenilenebilir enerji tüm enerjinin yüzde 15’ine ulaştı

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin güçlü devlet desteği ve maliyetlerin...

Birol: Yenilenebilir enerji tüm enerjinin yüzde 15’ine ulaştı

Enerji Günlüğü - (SolarTR 2016) Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin güçlü devlet desteği ve maliyetlerin düşmesi nedenleriyle tüm enerji kapasitelerinin yüzde 15’ine ulaştığını belirtti.

SOLAR TR2016’ya videokonferans yöntemiyle katılan Birol, 2015 yılının dünyada yenilenebilir enerjinin petrol, kömür, doğalgaz ve nükleerin tamamından daha hızlı büyüdüğü bir yıl olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerjinin tüm kapasitelerin yüzde 15’ine ulaştığını belirten Birol, ‘’Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi devlet desteğinin çok güçlü olması. Yatırımları artırmak için doğru politika ve uygulamaları sunmaları. İkincisi ise yenilenebilir kurulum maliyetlerinin düşmesi oldu. 5 yılda bu maliyetler üçte bir oranında azaldı’’ dedi.

SEKTÖR DAHA REKABETÇİ OLACAK

Yenilebilir enerjinin içinde olduğu bu trendlerin devam edeceğini ifade eden Birol, ‘’Önümüzdeki beş yılda maliyetlerin yüzde 25 daha azalmasını ve sektörün daha rekabetçi hale gelmesini bekliyoruz. Bu büyümede Çin, aralarında Hindistan’ın da olduğu Asya ülkeleri, ABD gibi ülkeler etkili olacak. Güneş ve rüzgar enerjisi büyümesini sürdürecek’’ diye konuştu.

KAMU POLİTİKALARI BELİRLEYİCİ OLACAK

‘Bu süreçte iki konunun önem kazandığını belirten Birol, “Birincisi, daha çok elektrik üretimine odaklanan güneş ve rüzgar enerjisinin, ısı, ulaşım gibi başka alanlar için de potansiyeli olması. Örneğin solar su ısıtıcıları çok önemli... Geçen yıl üretilen solar su ısıtıcıları, dünya çapında üretilen solar fotovoltaiklerden 2 kat fazlaydı. 

İkinci olarak güneş ve rüzgar enerjisinin, maliyet verimliliği ve güvenlik gibi konular açısından entegrasyonu önemli. Uluslararası Enerji Ajansı olarak, biz, bu nedenle sistem entegrasyonuna odaklanıyoruz. Avustralya, Çin gibi ülkelere entegrasyonu en iyi nasıl yapabilecekleri konusunda danışmanlık veriyoruz. 

Yenilenebilir enerji büyümeye devam ediyor. Ama bu büyümenin hızını, yatırım ve düzenlemeler konusundaki kamu politikaları belirleyecek.” dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler