1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Yenilenebilir enerjinin Covid bağışıklığı var

Birol: Yenilenebilir enerjinin Covid bağışıklığı var

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin Covid-19 pandemi döneminde az da olsa tek büyüyen enerji türü olduğunu belirterek, “ Yenilenebilir enerjinin  Covid bağışıklığı var” dedi.

Birol: Yenilenebilir enerjinin Covid bağışıklığı var

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin Covid-19 pandemi döneminde az da olsa tek büyüyen enerji türü olduğunu belirterek, “ Yenilenebilir enerjinin  Covid bağışıklığı var” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği online toplantıda yaptığı değerlendirmede, Covid-19 salgınının tüm ekonomiyi etkilediğine ve enerji sektörünün de her bakımdan şimdiye kadar yaşamadığı büyük bir şoku yaşadığına dikkat çekti. Önümüzdeki yıl bu etkinin daha ciddi olarak görüleceğini belirten Birol, enerji sektöründe en büyük darbeyi büyük bir farkla petrol endüstrisinin yediğini, doğal gaz ve kömürün de darbe yiyen diğer enerji kaynakları olduğunu kaydetti. Birol, “Yenilenebilir enerjiye gelince, az da olsa büyüyen tek enerji türü oldu. Yenilenebilir enerjinin Covid bağışıklığı var diyebilirim. Diğerlerinin hepsinin küçülmesine rağmen yenilenebilir enerjide, güneş ve rüzgarda kısmi de olsa bir büyüme gördük” ifadesini kullandı.

"2021’DE DÜNYA ENERJİ GÜNDEMİNİ YENİLENEBİLİR BELİRLEYECEK"

Önümüzdeki yıl dünya enerjisinin gündemini belirleyecek olan konunun yenilenebilir enerji olduğunu kaydeden Birol, “Buna karşı dünya ne yapacak? Dünyada bir çok ülke iklim değişikliğini önlemek için emisyon azaltma hedefleri koydu. Bu hedeflere ulaşmanın yolu da temiz enerji teknolojilerini daha fazla kullanmaktan geçecek. Yatırımcılar bunu görüp ona göre yatırımlarını yapacaklar, bu büyük bir sinyal. Burda hiç bir kaçış yok. Yenilenebilir enerji yatırımları zaten hızlı gidiyor, ama bu katlanarak artacak” dedi.

"KÖMÜRDEKİ DÜŞÜŞ GERİ DÖNÜŞÜ YOK"

Öte yandan pandemi süreciyle yaşanan mevcut durumun birkaç önemli etkisi olacağına değinen Birol, öncelikle ekonomisi petrol ve doğalgaza bağlı ülkelerde görülen büyük ciddi ekonomik sorunların ileride büyük sosyal ve siyasi sorunlara yol açabileceğine vurgu yaptı. Birol ikinci olarak da kömürde yaşanan düşüşe dikkat çekerek, “Kömürde öyle büyük bir düşüş oldu ve yenilenebilir enerjiye ilgi öyle arttı ki, kömürdeki düşüşün geri dönülemez bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte elektrik üretiminde kömür hala önemli bir rol oyunuyor” dedi.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN ÖNEMLİ YAKIT"

Enerji verimliliğinin sahip olduğu büyük potansiyel ile en önemli yakıt olduğunu ifade eden Birol, enerji verimliliği konusunun en az Türkiye’nin Karadeniz’deki Sakarya sahasında yaptığı doğal gaz keşfi kadar önemli olduğunu belirtti. 

Enerji verimliliği alanında başarılı olan ülkelerin gerekli mevzuatları çıkarmakla kalmayıp bunların hayata geçirilmesini sıkı bir şekilde denetleyip sağlayan ülkeler olduğuna dikkat çeken Birol, “Son derece basit bir şey ama enerji verimliliğinin en zor tarafı mevzuatları çıkarmak, takip etmek ve cezalandırmak. Çok sıkı bir denetim işini gerektiriyor. Biraz meşakkatli bir iş ama bence son derece önemli bir konu. Türkiye’nin bu konuda atması gereken çok önemli adımlar bulunuyor” ifadesini kullandı.

"DOĞAL GAZ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLEMEK GERÇEKÇİ OLACAKTIR"

Birol Dünyada ve Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının çok düşük seviyelerde seyrettiğine ve öyle olmaya da devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin de Rusya ile mevcut kontratları aşağı çekme zamanının yaklaştığını belirten Birol, “Doğalgaz fiyatlarında düşüş beklemek gerçekçi olacaktır” ifadesini kullandı. 

Petrol fiyatlarına da değinen Birol, petrol fiyatlarının oldukça düşük olduğunu ve kısa süre içinde yükselebileceğini de düşünmediğini kaydetti. Birol, “Piyasada büyük bir belirsizlik var, talepte toparlanma zaman alabilir. Stok fazlalığı da var. Doğal gazda da benzer bir durum var. Petrol ve doğalgazın toplam enerji pastasındaki payı azalacak ama dünyanın hala bunlara ihtiyacı olacak” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler