1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Yenilenebilir enerjinin payı bu yıl yüzde 30’a çıkacak

Birol: Yenilenebilir enerjinin payı bu yıl yüzde 30’a çıkacak

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin dünya enerji kullanımındaki payının bu yıl yüzde 30’a çıkarak Sanayi Devrimi’nden bu yana kaydedilen en büyük orana ulaşacağını söyledi. 

Birol: Yenilenebilir enerjinin payı bu yıl yüzde 30’a çıkacak

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin dünya enerji kullanımındaki payının bu yıl yüzde 30’a çıkarak Sanayi Devrimi’nden bu yana kaydedilen en büyük orana ulaşacağını söyledi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Bugünü ve Yarını’’ konulu webinarda değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, 2020 yılında pandemi ortamında bütün enerji türlerinde düşüş yaşanırken yenilenebilir enerjide ufak da olsa bir artış görüldüğünü belirterek, “2021 yılında dünyadaki yenilenebilir enerjinin toplam enerjideki payının yüzde 30’a çıkacağını düşünüyoruz ki bu, Sanayi Devrimi'nden bu yana kaydedilen en yüksek oran” ifadesini kullandı. 

"YENİLENEBİLİR ENERJİDEKİ BÜYÜME ARTARAK HIZLANACAK"

“Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerjideki büyümenin artarak hızlanmasını bekliyoruz” diyen Birol, bunun önemli nedenlerinden birinin birçok ülkenin iklim değişikliği ile ilgili hedeflere ulaşmak için yenilenebilir enerjiye ilave önemli teşvikler verecek olması ve kolaylıklar sağlayacak olması olduğunu ifade etti. Birol bir diğer nedenin de maliyetlerdeki düşüş olduğunu belirtti.

“TAAHÜTLER İLE YAŞANANLAR ARASINDA BÜYÜYEN BİR UÇURUM VAR”

Yenilenebilir enerji alanındaki bu olumlu gelişmelerin yanında, 2021 yılında dünyadaki emisyon artışlarının tarihteki ikinci büyük emisyon artışı olacağını öngördüklerini kaydeden Birol, “Bu rakamlarla dünyadaki bir çok hükümetin koyduğu hedefler, beklentiler, taahhütler arasında ciddi bir uçurum var… rakamlara bakınca taahütler ile hayatta olanlar arasında giderek büyüyen bir uçurum olduğunu görüyoruz. Bütün taahütlere rağmen emisyonların hızla artması gerçekten iklim değişikliği açısından endişe verici bir durum” ifadesini kullandı. 

“TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE DEV ADIMLAR ATTI”

Türkiye’nin enerji sektöründeki en büyük başarılarından bir tanesinin yenilenebilir enerjide dev adımlar atmış olması olduğunu söyleyen Birol, “Potansiyelimiz çok fazla ve yenilenebilir enerjinin Türkiye enerji sektörünün en önemli sütunlarından birisi olacağını düşünüyorum ve umuyorum” dedi. 

RÜZGAR VE GÜNEŞ ÖNE ÇIKIYOR

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en hızlı büyümeyi gösteren iki kaynağın güneş ve rüzgar olduğunu hatırlatan Birol, elektrik üretiminde güneşin dünyanın bir çok yerinde en ucuz seçim haline geldiğini kaydetti. Birol, rüzgarda da hem karasal hem de denizüstünde (offshore) de ciddi büyümeler olduğunu belirterek, denizüstü rüzgar enerjisi maaliyetlerinde 2025 yılına kadar yüzde 50ye yakın bir düşüş olacağını öngördüklerini söyledi.

Güneş ve rüzgar dışında hidroelektrik santrallerin hala dünyanın en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu söyleyen Birol, “Ama oradaki büyüme, potansiyelin büyük kısmı kullanıldığı için yavaş seyrediyor” dedi. Bunun dışında arada sırada unutulan başka bir yenilenebilir enerji kaynağının da Türkiye için de oldukça önemli olan jeotermal olduğunu hatırlatan Birol, jeotermalin hem elektrik, hem ısıtma hem de sanayi sektöründe kullanılabildiğini kaydetti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler