1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol’dan AB’ye: Ancak hidrojen maratonunu bitirirseniz madalyayı alırsınız

Birol’dan AB’ye: Ancak hidrojen maratonunu bitirirseniz madalyayı alırsınız

IEA Başkanı Fatih Birol, AB’nin hidrojen stratejisi kapsamında kaydettiği erken gelişmelerin Avrupa'nın lehine işlemeyebileceği konusunda uyararak, “Ancak maratonu bitirirseniz madalyayı alırsınız” dedi.

Birol’dan AB’ye: Ancak hidrojen maratonunu bitirirseniz madalyayı alırsınız

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, AB’nin hidrojen stratejisi kapsamında kaydettiği erken gelişmelerin Avrupa'nın lehine işlemeyebileceği konusunda uyararak, “Ancak maratonu bitirirseniz madalyayı alırsınız” dedi.

AB’nin yeşil hidrojen teknolojisini ilerletmek ve çeşitli endüstrilere nüfuzunu kolaylaştırmak için Temmuz 2020'de başlattığı işbirliği kapsamında yaşanan gelişmeler kayda değer. Avrupa bu yıl dünya çapında açıklanan temiz hidrojen projelerinin yarıdan fazlasına ev sahipliği yapıyor. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, erken bir başlangıcın Avrupa'nın lehine işlemeyebileceği konusunda uyarıda bulundu. AB hidrojen haftasında ortaklığın açılışında konuşan Birol, yenilenebilir enerji kurulumlarında ve teknolojilerinde de Avrupa’nın ilk adımı attığını ancak halihazırda diğer bölgelerdeki gelişmelerin çok daha hızlı olduğuna dikkat çekerek, ”Maratona başlamak çok güzel, on kilometrede birinci olmak çok iyi ama kimse bunun için sana madalya vermiyor. Maratonu bitirirseniz madalyayı alırsınız” ifadesini kullandı.

HİDROJEN FİYATLARI REKABETÇİ HALE GELİYOR

Avrupa 2030 yılına kadar hidrojen fiyatını kilogram başına 1,80 €'ya düşürmeyi hedefliyor. Doğal gazın fiyatının artmasıyla bu, hidrojenin ucuz bir alternatif haline gelmesini sağlayacak. Bu duruma dikkat çeken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Temiz hidrojen ekonomik açıdan rekabetçi olmaya başlıyor. Doğal gaz fiyatlarında gördüğümüz mevcut artış nedeniyle günümüzde yeşil hidrojen gri hidrojenden bile daha ucuz olabilir” ifadesini kullandı.

İklim nötr bir Avrupa için hidrojen stratejisi geliştirmek üzere kurulan ve Avrupa Yeni Sanayi Stratejisinin önemli parçalarından biri olarak görülen Avrupa Temiz Hidrojen İş Birliği  (European Clean Hydrogen Alliance- ECH2A), sanayi, mobilite ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda, yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen üretimi ile hidrojen iletimi ve dağıtımı konularının bir araya getirilerek AB’de 2030 yılına kadar çığır açıcı hidrojen teknolojilerinin uygulamaya alınmasını hedefleyen bir oluşum. 

Önceki ve Sonraki Haberler