1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Bitkisel atık yağ biyodizeli yükümlülükte iki katı hesaplanacak

Bitkisel atık yağ biyodizeli yükümlülükte iki katı hesaplanacak

Bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel, harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında iki misli olarak sayılacak.

Bitkisel atık yağ biyodizeli yükümlülükte iki katı hesaplanacak

Enerji Günlüğü - Bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel, harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında iki misli olarak sayılacak.

Motorin Türlerine Biodizel Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlandı. Tebliğ, 01 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Tebliğ uyarınca bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel, harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında iki misli olarak sayılacak. Ancak; 2020-2021 harmanlama döneminde harmanlanan biodizel miktarı, lisans sahiplerinin ilgili dönem yükümlülük hesaplamalarında, 1,2 katsayısı ile çarpılarak değerlendirilecek.

İki yeni kavramı kapsamına alan Tebliğde, Misli Sayım Uygulaması; harmanlama yükümlülüğü hesaplamalarında, Tebliğde belirlenen hammaddeler kullanılarak üretilen ürün miktarının belirlenen katsayı ile çarpılarak yükümlülük hesabına dahil edilmesi uygulaması olarak tanımlandı. 

GİRDİ ÇIKTI DENGESİ MECBURİ OLACAK

Harmanlama işlemi sırasında işleme lisansı sahibinin tesisine giren, çıkan ve stok değişimine uğrayan maddeler arasındaki ve bitkisel atık yağdan üretilen biodizel ile tesise kabul edilen bitkisel atık yağ miktarı arasındaki miktarsal tutarlılık ise Girdi-Çıktı Dengesi olarak adlandırıldı. 

Buna göre EPDK tarafından yapılan kontrollerde işleme lisansı kapsamında yer alan tesisin girdi-çıktı dengesinin sağlanması da zorunlu olacak. 

FATURADA BİYODİZELİN HAMMADDESİ BELİRTİLECEK

İşleme lisansı sahipleri, biodizel teslimleri için düzenleyecekleri fatura veya fatura yerine geçen belgede; satışı gerçekleştirilen biodizeli, üretiminde kullanılan hammadde türüne göre; Yerli Tarım Ürününden Üretilen Biodizel ve Bitkisel Atık Yağdan Üretilen Biodizel olarak ayrı kalemler halinde gösterecekler. Aynı belgede biodizelin harmanlama ürünü olup olmadığı açıklamasına da yer verilecek.

Motorin ile harmanlanmak üzere temin edilen biodizel, yeniden satışa konu edilemeyecek.

Biodizel üretiminde kullanılan hammaddelerin kaynağını ve türünü ispatlayıcı belgeler 5 yıl süre ile işleme lisansı sahipleri tarafından saklanacak.

İşleme lisansı sahipleri; tesislerindeki üretim, satış ve stok hareketlerine ilişkin olarak yeminli malî müşavir tarafından her bir takvim yılına ilişkin düzenlenen ve Enerji Piyasası Bildirim Sisteminde yer alan formata uygun raporlarını bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar EPDK’ya sunacaklar.

Önceki ve Sonraki Haberler