1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Biyodizel ve gliserin üretimi için ilk pelemir hasadı başlıyor

Biyodizel ve gliserin üretimi için ilk pelemir hasadı başlıyor

Türkiye, gliserin ve biyodizel üretiminde dünyada ilk kez pelemir kullanımını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlk pelemir hasadı 17 Haziran’da başlıyor.

Biyodizel ve gliserin üretimi için ilk pelemir hasadı başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye, gliserin ve biyodizel üretiminde dünyada ilk kez pelemir kullanımını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlk pelemir hasadı 17 Haziran’da başlıyor.

Enerji bitkilerinden biyodizel üretim lisansına sahip DB Tarımsal Enerji, dünyada bir ilke imza atıyor. DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı yaptığı açıklamada, akaryakıtta her yıl artan harmanlama miktarı ile Türkiye’de yenilenebilir enerji payının yükselişine katkı sağlayan biyodizel sanayinin, hammadde tabanının zenginleştirilmesi çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin nadas ve marjinal alanlarında biyodizel hammaddesi olarak pelemir ve ketencik ekimi yapıldığını anlatan Borovalı, “Enerji tarımının gelişimi için DB Tarımsal Enerji ve Tarım Bakanlığı Araştırma Enstitüleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda pelemir ve petencik bitkilerinde bereketli bir hasat dönemi bekleniyor” dedi.

DB Tarımsal Enerji olarak bu alanda son on yıldır ar-ge çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Selçuk Borovalı, “Bu çalışmalarla doğru tarım uygulamalarının yürütülmesi, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması, Türkiye’de nadasa bırakılan marjinal alanların değerlendirilmesi ve anavatanı Anadolu olan ketencik ve pelemir gibi bitkilerin ülke tarımına kalıcı olarak kazandırılması amaçlanıyor” diye konuştu.

SALGINLA MÜCADELEDE İYİ SINAV VERDİK

Selçuk Borovalı, yeni tip coronavirus (Covid-19) ile mücadele sürecinde el dezenfektanı üretiminde kullanılan gliserin ihtiyacının karşılanması, istihdamın korunması ve atıkların geri kazanımı yönünde çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getirdi. Biyodizel sektörünün bu süreçte iyi bir sınav verdiğinin altını çizen Borovalı şöyle dedi:

“Biyodizel sanayinin hammadde tabanının zenginleştirilmesi çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Sektörün uluslararası standartlarda gelişimi için EPDK başta olmak üzere Tarım Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürüttüğümüz projeleri yakından izliyor ve destekliyor. Bu işbirliği sayesinde sektörün her alanda ilerlemesini sürdüreceğini inanıyoruz.”

GLİSERİN VE BİYODİZEL ÜRETİMİNDE DÜNYADA BİR İLK

DB Tarımsal Enerji’nin gerçekleştirdiği ar-ge çalışmalarında, Ketencik bitkisinin ardından Pelemir bitkisinin de yüksek kalitede gliserin ve biyodizel üretimine uygun olduğu tespit edildi. Araştırma sonuçları ışığında sözleşmeli ekimine başlanan pelemir bitkisinden iyi verim elde edildiği belirtildi. Türkiye’de toplam 40 milyon dekar nadasa bırakılmış alan olduğuna dikkat çeken DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı sözlerine şöyle devam etti; “Tarım Bakanlığı Araştırma Enstitüleri’yle birlikte iki yılı aşkın süredir devam eden araştırmalarımızda ülkemizde nadas alanlarının en az 10 milyon dekarını pelemir ekimleri ile yerli tarıma kazandırılabileceğini tespit ettik. Dünyada ilk kez Türkiye’de pelemir bitkisi, yenilenebilir enerji üretmek için, yüksek kalitede gliserin üretmek için kullanılıyor. İlerleyen yıllarda başlattığımız bu ekimler ve çalışmalar bizleri daha nice güzel projelere götürecek.”

17 HAZİRAN’DA HASAT BAŞLIYOR

Pelemir bitkisi yeni çeşit arayışları için aynı zamanda TÜBİTAK projesine destek verdiklerini ifade eden Borovalı, Türkiye’nin ne kadar bereketli ve zengin olduğunu bir kez daha gördüklerinin altını çizdi. Ketencik ve Pelemir, kış bitkisi olarak susuz bırakılan, daha az yoğun ve besin açısından fakir topraklara sahip marjinal alan ekimlerinde iyi verim sağlaması yönüyle öne çıkıyor. Ayrıca ketencik ve pelemir bitkilerinin gıda dışı alanlarda yüksek katma değerli olarak değerlendirilebilmesi de marjinal tarım alanları için büyük fırsat sunuyor. 17 Haziran’da İzmir Torbalı’da düzenlenecek “Kanola Tarla Günü” etkinliği ile başlayacak 2020 yılı hasat döneminden bu yıl iyi verim bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler