1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Biyogaz yatırımcısı YEKDEM'de 1 yıl ek süre istiyor

Biyogaz yatırımcısı YEKDEM'de 1 yıl ek süre istiyor

Biyogaz yatırımcıları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) coronavirus’ün ortaya çıkardığı mücbir sebep nedeniyle 12 ay uzatılması çağrısında bulundu.

Biyogaz yatırımcısı YEKDEM'de 1 yıl ek süre istiyor

Enerji Günlüğü - Biyogaz yatırımcıları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) coronavirus’ün ortaya çıkardığı mücbir sebep nedeniyle 12 ay uzatılması çağrısında bulundu.

Biyogaz Yatırımlarını Geliştirme Derneği (BİYOGAZDER) Başkanı Altan Denizsel, yaptığı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok sektörü olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının biyokütle sektörünü de etkilemeye başladığını söyledi. 31 Ekim 2020 tarihine kadar kabülleri yapılmış yenilenebilir enerji kaynaklı üretim tesislerine 10 yıl süreyle kilovatsaat başına satın alma garantisi uygulanacağını hatırlatan “Covid 19 salgını her türlü endüstriyel üretimi, mühendislik ve kurulum hizmetlerini ve tüm nakliye hizmetlerini doğrudan olumsuz etkiledi. Mevcut olağanüstü koşullar altında tamamen duran veya aksayan üretim, nakliye, kurulum hizmetleri inşaat halindeki biyokütle tesislerinin YEKDEM son başvuru tarihine yetişmesini imkânsız hale getiriyor ve kabul süreçlerinde ilerleme kaydedilemiyor” dedi.

1.2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YETİŞMEZ

Altan Denizsel, Covid 19 salgınına karşı mücadeleye yönelik atılan adımların etkisiyle ortaya çıkan yeni şartlar altında 100 milyonlarca dolarlık biyokütle yatırımın YEKDEM mevzuatında verilen sürenin sonuna yetişemeyeceğinin altını çizen Denizsel, “Atık işleme sektörü olan biyokütle, elektrik piyasasındaki havuz fiyatları ile elektrik satamaz ve eninde sonunda batar. Ekonomiye kambur olmaması için bir senelik erteleme çok elzemdir. Ayrıca doğrudan 10 bin, dolaylı olarak da 50 bin kişilik istihdam yaratacak biyokütle sektörü aynı zamanda çevreyi temizleyen bir mekanizmadır” diye konuştu.

YEKDEM’E SON BAŞVURU TARİHİ ÖTELENMELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bu konuda bir çağrıda bulunan Denizsel, “Salgın nedeniyle endüstriyel üretimdeki duraklamanın ne kadar zaman içinde normale dönebileceği belirsizliğini koruyor. Küresel Covid-19 salgın koşulları göz önüne alınarak YEKDEM son başvuru tarihinin 12 ay daha uzatılmasını tüm biyokütle ve yenilenebilir enerji sektörünün geleceği adına talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler