1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Biyokütle yatırımcıları Erdoğan’dan ek destek süresi istiyor

Biyokütle yatırımcıları Erdoğan’dan ek destek süresi istiyor

Biyokütle ve Biyogaz Elektrik Santrali yatırımcıları, yatırımların durmaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan eski YEKDEM başvuru sürelerinin uzatılmasını talep ettiler.

Biyokütle yatırımcıları Erdoğan’dan ek destek süresi istiyor

Enerji Günlüğü - Biyokütle ve Biyogaz Elektrik Santrali yatırımcıları, yatırımların durmaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan eski YEKDEM başvuru sürelerinin uzatılmasını talep ettiler.

Kendilerini 'pandemiye rağmen yatırım yapmaya çalışan yerli ve milli yatırımcı' olarak tanımlayan bir grup sermaye sahibi, bir günlük gazetede verdikleri ilanda açık mektup yayınlayarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslendi. Biyokütle ve Biyogaz Elektrik Santrali (BES) yatırımcıları, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) başvuru süresinin uzatılmasını istedi. 

İlanda, “Yenilenebilir enerji kaynakları sektörü, Covid-19 Pandemisi nedeniyle tedarik zincirinde meydana gelen gecikmelerin ve kamu kurum/kuruluşlardaki izin süreçlerinin uzaması projelere olumsuz etkileri nedeniyle durumun mücbir sebep sayılmasını ve eski YEKDEM mekanizmasının bugünden itibaren uzatılmasını talep etmektedir” denildi. 

Aksi taktirde yatırımların yarıda kalacağını ve elektrik santrallerinin iflas edeceğini belirten yatırımcılar, biyokütle santrallerinin çevre dostu niteliğine ve işsizlik sorununun çözülmesine sunduğu katkıya dikkat çektiler.

biyokutle-yatirimcilari-mektup.jpg

EK SÜRE EK MALİ YÜK GETİRMEYECEK 

İlanda, “Bu verilecek ek süre zaten kendilerinin yasal olarak 1 Ocak 2021 de başlayan sürelerinden gidecektir. Dolayısıyla ek mali yük getirmeyecek ve toplam teşvik süresini uzatmayacaktır. Yeni YEKDEM fiyatı ile girdi maliyetinin yüksek olması sebebiyle bir BES kendini 13 yılda amorte etmektedir.

Bu kadar uzun süreli döviz bazlı finansman bulmak imkansızdır. Şöyle ki;" 2020 yılı ve öncesinde lisans alan BES'ler en geç 30.06.2021 tarihine girmeyi hedef olarak tüm gücüyle çalışmış ancak elde olmayan, öngörülmeyen, önlenemeyen Covid-19 pandemi ortaya çıkmış, çalışmalar, sokağa çıkma yasağı, seyahat vb. kısıtlamalar getirilmiş, emtia ve navlun fiyatları yukarıya fırlamıştır. Buna rağmen inşaatını % 70 ve üzeri ilerletmiş olan onlarca BES yatırımları mevcuttur. Bu yatırımcılar eski YEKDEM'e tabi olarak bugünden itibaren ilave süre taleplerini Cumhurbaşkanına duyurmak istemektedirler. BES'lere verilecek ilave süre kendilerinin 10 yıllık teşvikli satış süresinden gidecektir. Hâzineye ilave yeni bir yük getirmeyecektir. Dolayısıyla seslerini ve feryatlarını yazılı medya üzerinden Cumhurbaşkanı'na duyurmaya çalışmaktadırlar. Pandemiye rağmen yatırım yapmaya çalışan yerli ve milli yatırımcıların yalnız bırakılmaması gerekmektedir. 

Aksi takdirde, milyon dolarlık yatırımlar duracak ve kısmi bitirenler ayrıca 30.06.2021 sonrası devreye girenler ise iflas edecektir” ifadeleri yer aldı. 

MEKTUPTA İMZASI BULUNANLAR

Mektubun altında imzası bulunan isimler ve şirketleri şöyle:

Cihangir Pehlivan - proWIND Alternatif Enerji / Maraş

Erol Kahraman - Ekton Enerji Elektrik Üretim / Adana

Muharrem Sargın - Saren Sargın Enerji Yatırımları / Ankara

Deniz Bulhaz - Sierra Global AŞ / İzmir

İsmail Tarlacı - NFY Enerji Üretim, MZF Enerji Üretim / Kayseri

Nebi Akıncı - Ono Enerji End. / Ankara

Hasan Ali Pazar - Nature Enerji - Afyonkarahisar

Sercan Metin - Gökbey Enerji, ZGC BES Enerji / Adana, Bolu

Samet Kocakaplan - SK Gold Company / Ankara.

 

Önceki ve Sonraki Haberler