1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Biyokütlenin elektrikteki payı yüzde 17`yi bulabilir

Biyokütlenin elektrikteki payı yüzde 17`yi bulabilir

Enerji Günlüğü - Biyokütleden üretilen elektrik miktarı, 2012 yılına kıyasla 2013 yılında yüzde 49 büyüdü. Bu artışın önümüzdeki yıllarda...

Biyokütlenin elektrikteki payı yüzde 17`yi bulabilir

Enerji Günlüğü - Biyokütleden üretilen elektrik miktarı, 2012 yılına kıyasla 2013 yılında yüzde 49 büyüdü. Bu artışın önümüzdeki yıllarda devamı bekleniyor.

Deloitte Türkiye, ‘Biyokütlenin Altın Çağı’ adlı bir rapor yayınladı. Raporda yenilenebilir enerji kaynağı olarak biyokütlenin elektrik üretim amaçlı kullanımı, mevzuat ve sektörün gelişimi çerçevesinde ele alındı.

BİYOKÜTLE'NİN ALTIN ÇAĞI BAŞLIYOR

Rapora göre dünyada 2012 itibariyle, toplamda 352 Terawattsaat’e (TwH) yakın elektrik üretimi gerçekleştiren 77 Gigawatt’ın (GW) üzerinde biyokütleye dayalı elektrik enerjisi üretimi kurulu kapasitesi bulunuyor. Bu rakam, biyokütlenin altın çağının başlamakta olduğunun işareti olarak değerlendirilirken, Uluslararası Enerji Ajansı tahminlerine göre biyokütleye dayalı elektrik enerjisi üretimi kurulu gücünün 2017 yılında 119 GW’a ulaşacağı tahminine yer verildi.

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Lideri Uygar Yörük biyokütleden elektrik enerjisi üreten tesisler teker teker ele alındığında kurulu güçlerinin nispeten düşük tesisler olduğunu belirtti. Bu küçük santraller için en önemli kritik başarı faktörünün, düzenli yakıt tedariğinin güvence altına alınması olduğuna işaret eden Uygar Yörük, "Bu yatırımlar yenilenebilir enerji kaynakları içinde en yüksek sabit fiyatlı alım garantisi seviyesi olan 13,3 dolar cent/kWh ile desteklenirken, santralde yurtiçi ekipman kullanımı olması durumunda ‘yerli katkı ilavesi’ adı altındaki ilave teşvikle bu fiyat, 18,1 Dolar cent/kWh’a dek ulaşıyor" dedi.

Geçtiğimiz yıl yerli katkı ilavesi içermeyen destekleme fiyatının bile gerçekleşen ortalama piyasa fiyatının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Uygar Yörük, bu santrallerin diğer yenilenebilir kaynaklardan farklı olarak yakıt tedariği olduğu müddetçe yüksek bir kapasite faktörüyle çalışabildiğini vurguladı ve "Bu yönleriyle diğer teknolojilerle kıyaslandığında yatırımcı için daha cazip hale geldiği gözleniyor" görüşünü dile getirdi.

ATIKLARI DA DEĞERLİ

Biyokütle santrallerinin teknolojisine göre atıklarının da tarım, endüstri gibi farklı kullanım alanları olduğunu ve ticari değerinin yüksek olabildiğini belirten Uygar Yörük, biyokütle yatırımcılarının gerek kül gibi yan ürünler, gerekse karbon sertifikaları olmak üzere elektrik satış gelirine ek gelirler temin etme imkânlarını bulunduğunu da ifade etti.

TÜRKİYE'DE BİYOKÜTLENİN POTANSİYEL PAYI YÜZDE 17

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Müdürlerinden Aysun Özen Tacer ise Türkiye’de önemli bir biyokütle potansiyeli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"2012 yılı rakamlarıyla baktığımızda Türkiye’nin birincil enerji arzının yüzde 17’sine tekabül eden bir biyokütle potansiyelimiz var. Bazı teknolojik ve lojistik kısıtlamalar nedeniyle bu potansiyelin tamamı hayata geçemeyecek olsa da, petrol ve doğalgazdaki dışa bağımlılığımız düşünülünce oldukça önemli bir yerli potansiyel söz konusu. Ayrıca 2020 yılına kadar Türkiye’nin bir milyon hektar bozunuma uğramış orman alanının enerji ürünlerinin yetiştirilmesi için kullanılabileceği ve hektar başına 5 tonluk verim alınabileceği öngörülüyor. Bu da tarımsal kaynaklara ilave olarak 2.000 bin Ton Eşdeğer Petrollük (TEP) bir enerji kaynağı anlamına geliyor. Bu rakam, birincil enerji arzının içinde (yine 2012 rakamlarıyla) %1,65’lık bir paya denk düşüyor."

2012-2104 DÖNEMİNDE YÜZDE 22 BÜYÜDÜ

Türkiye'de her türlü organik, bitkisel yağ, tarımsal hasat atıklarıyla tarım ve orman ürünlerinin işlenmesi sonrasında ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen biyokütle enerjisi, hızla gelişmeye devam ediyor. Türkiye’de dikkate değer bir biyokütle potansiyeli bulunduğuna dikkat çekilen Deloitte'un raporuna göre, sadece elektrik üretiminde biyokütle kaynaklarına dayalı kurulu gücün 2002-2013 yılları arasında %22 büyüyerek 237 Megawatt’a (MW)’a ulaştığı belirtiliyor.

Ağırlıklı olarak birkaç Megawatt düzeyinde kurulu güçte olan biyokütleye dayalı elektrik santralleri için bu değişim, sayıca oldukça hızlı bir gelişimi ifade ediyor. Bu hızlı gelişimin başlıca nedeni olarak ise, biyokütleye dayalı elektrik üretimine verilen teşvikler gösteriliyor.

23 ÇÖP GAZI TESİSİ DEVREDE

Deloitte Türkiye Biyokütle Raporu'nda Türkiye’de lisanslı biyokütle santrallerinde ilk sırayı çöpten biyogaz üreten santrallerin aldığı da belirtiliyor. Lisanslı toplam 23 çöp gazı tesisi bulunduğu ve lisanslı kapasitenin 2013 yılı sonu itibariyle 173 MW’a ulaştığı belirtilen raporda, işletmedeki kapasitenin de 131,17 MW olduğuna ve bu rakamın ülkenin çöp potansiyeli ile kıyaslandığında oldukça düşük kaldığı da belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler