1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. BM uzmanları daha sıkı iklim hedefleri için çalışacak

BM uzmanları daha sıkı iklim hedefleri için çalışacak

BM Genel Sekreteri António Guterres, kamu haricindeki kurumlar tarafından verilen net sıfır emisyon taahhütleri için daha güçlü ve daha net standartlar geliştirmek ve bunların uygulanmasını hızlandırmak için Uzman Grubu kurdu.

BM uzmanları daha sıkı iklim hedefleri için çalışacak

Enerji Günlüğü - Küresel emisyonlar verilen tüm vaadlere rağmen tüm zamanların en yüksek seviyesinde. BM, kötüleşen bir iklim krizine karşı bir uzman grubu oluşturdu.

Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana şirketlerden, ülkelerden ve bölgelerden net sıfır emisyon hedeflerinin açıklanmasına rağmen, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için doğru yolda ilerlemiyor. Artan vaatlere rağmen, küresel emisyonlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor. Hedeflerin çoğu, ara hedefleri içermiyor, karbon denkleştirmelerine (offset) çok fazla güveniyor ve kapsam olarak çok dar. BM, emisyon taahhütleri için daha güçlü ve daha net standartlar geliştirmek ve bunların uygulanmasını hızlandırmak için harekete geçti. BM Genel Sekreteri António Guterres, bir Uzman Grubu kurdu.

Devlet Dışı Kurumların Net-Sıfır Emisyon Taahhütlerine ilişkin Üst Düzey Uzman Grubu, kötüleşen bir iklim krizine karşı, tüm taahhütlerin şeffaf ve güvenilir olması, sağlam uygulama planlarıyla desteklenmesi ve olabildiğince hızlı şekilde gerçek emisyon azaltımına dönüştürülmesi için artan aciliyete yanıt olarak kuruldu. 

UZMAN GRUBU TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ GÖZETİYOR

Uzman Grubu toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dengeli olacak ve çeşitli ülke ve bölgelerden seçilen saygın ve bağımsız uzmanlardan oluşacak. Uzman Grubu’na, Kanada eski Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Catherine McKenna başkanlık edecek.

“KÜRESEL EMİSYONLAR TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE”

BM Genel Sekreteri Guterres yaptığı açıklamada, “İklim eylemi konusunda artan vaatlere rağmen, küresel emisyonlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Yükselmeye devam ediyorlar. En güncel bilimsel veriler, iklimdeki bozulmanın şu anda her bölgede hasara yol açtığını gösteriyor. Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için zamanla yarışıyoruz. Ve kaybediyoruz.. Bir iklim felaketini önlemek için somut eylemlerle eşleşen cesur taahhütlere ihtiyacımız var. Daha sert net-sıfır standartları ve bu taahhütlerin uygulanmasına ilişkin güçlendirilmiş hesap verebilirlik, gerçek ve hızlı emisyon kesintileri sağlayabilir” dedi.

Uzman Grubun daha iddialı iklim hedefleri ve çevresel bütünlük için tavsiyeleri dört alanı ele alacak:

- Net-sıfır hedefleri belirlemek için mevcut standartlar ve tanımlar;

- Net-sıfır hedeflerinin, ölçümünün ve taahhütlerin raporlanmasının değerlendirilmesinde kullanılan güvenilirlik kriterleri;

- Net-sıfır taahhütlerine yönelik ilerlemenin doğrulanması ve muhasebeleştirilmesi süreçleri ve raporlanan karbonsuzlaştırma planları;

- Standartları ve kriterleri uluslararası ve ulusal düzeydeki düzenlemelere dönüştürmek için bir yol haritası.

Önceki ve Sonraki Haberler