1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. BM’den küresel ısınma uyarısı

BM’den küresel ısınma uyarısı

Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutma hedefini tutturmak için ülkelerin çabalarını üç misli arttırmaları gerekiyor.

BM’den küresel ısınma uyarısı

Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutma hedefini tutturmak için ülkelerin çabalarını üç misli, 1,5°C hedefi için ise beş misli arttırmaları gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) dün Paris Anlaşması’nın hedeflerinin tutturulabilmesi için çok net uyarı sunan bir rapor yayınladı. UNEP’in iklim değişikliğiyle ilgili dün yayınladığı Emisyon Açığı Raporu’a göre, küresel ısınmayı sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için ülkelerin üç misli çaba göstermesi gerekiyor. Daha iddialı hedef olan 1,5 derece hedefine ulaşmak içinse beş misli çaba göstermeleri gerekiyor.

Ülkelerin mevcut ve 2030 yılı emisyon seviyeleri ile 2°C/1,5°C hedefleriyle uyumlu emisyon düzeyleri arasındaki emisyon açığını değerlendiren Emisyon Açığı Raporu’na göre ülkeler, 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması uyarınca 2030 yılına kadar emisyon açığının kapatılması hedefinin tutturulması konusunda yetersiz kalıyor. Raporda 2 derece hedefini tutturmanın hala mümkün olduğu, 1,5 derece hedefine ulaşma ihtimalinin ise teknik olarak azaldığı belirtildi. Bu da ülkelerin Paris Anlaşması çerçevesinde verdiği Ulusal Katkı Beyanlarını hızlıca revize etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Rapora göre küresel CO2 emisyonları, üç yıllık bir düşüşün ardından, 2017 yılında yükseldi. Rapor, 2030 yılı itibarıyla (küresel emisyonlarının %60’nı teşkil eden) sadece 57 ülkenin emisyonlarının inişe geçeceğini de gösteriyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler