1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BNP Paribas kaya petrolü ve gazına finansmanı durduruyor

BNP Paribas kaya petrolü ve gazına finansmanı durduruyor

Enerji Günlüğü - Paris merkezli küresel bankacılık kurumu BNP Paribas, birincil faaliyet alanları kaya petrolü ve kaya gazı olan şirketlere finansman...

BNP Paribas kaya petrolü ve gazına finansmanı durduruyor

Enerji Günlüğü - Paris merkezli küresel bankacılık kurumu BNP Paribas, birincil faaliyet alanları kaya petrolü ve kaya gazı olan şirketlere finansman sağlamayı durdurdu. Küresel bankacılıkta bunun öncü bir politika olduğu ve başka gelişmelerin işaretçisi olduğu belirtiliyor.

İklim zirvesinin (COP23) ilk haftasında BNP Paribas, birincil faaliyet alanları kaya petrolü (şeyl petrolü) ve kaya gazı (şeyl gazı) olan şirketlerle çalışmayı durduracağı açıklamasını yaptı. Bankanın attığı bu adım bugüne kadar bir uluslararası banka tarafından fosil yakıtlarla ilişki kesme yolunda atılan en sert adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Banka ayrıca, Kuzey Kutbu bölgesinde petrol ya gaz sondajı ya da üretimini finanse etmeyecek.

KÜRESEL BANKALAR AÇISINDAN ÖNCÜ BİR POLİTİKA

Rainforest Action’dan Kıdemli Kampanyacı Jason Opena Disterhoft konuya ilişkin, “Bu, küresel bankalar açısından kesinlikle öncü bir politika. Başka gelişmeler yaşanacağına dair de bir işaret”, dedi.

Bir yatırım danışma şirketi olan Ravel & Co.’nun Başkanı Charles-Eduard van Rossum İSE , iklim risklerini açıklama zorunluluğunun şirketleri bu konuda reaksiyon vermeye ittiğini söyledi ve “Birçok, hatta belki de tüm Fransız şirketleri yatırımcıların iklimle ilgili konulara giderek daha fazla odaklanmasını da hesaba katan stratejiler uygulamaya çalıştı. Yatırımcılar, karbon ayak izi yüksek olarak algılanan şirketlere yatırım yapmaya hassasiyetle yaklaşacaktır” dedi.

BNP, 2020’ye kadar yenilenebilir enerji projelerin finansmanı için ayırdığı 15 milyar euro ve enerji depolama ve enerji verimliliği konularında faaliyet gösteren startup’lara 100 milyon euro yatırım yapmayı hedefliyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler