1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Boğaz’a 4. köprü enerji köprüsü olacak

Boğaz’a 4. köprü enerji köprüsü olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel enerji dengeleri açısından Türkiye’nin önemini vurgularken, İstanbul...

Boğaz’a 4. köprü enerji köprüsü olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel enerji dengeleri açısından Türkiye’nin önemini vurgularken, İstanbul Boğazı’nda üç köprü bulunduğunu hatırlatarak “Belki dördüncü köprü de enerji köprüsü olacak” dedi. 

Fatih Birol, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında gerçekleştirilen "2060 Senaryoları: Büyük Dönüşüm" temalı oturumda konuştu. Birol, enerji üreticileri ve tüketicileri arasında bir geçiş ülkesi konumundaki Türkiye’nin Dünya Enerji Kongresi ile bu tarafları bir araya getirdiğini söyledi. Kongre’nin İstanbul’da gerçekleşmesinin önemini vurgularken İstanbul Boğazı’nda üç köprü bulunduğuna işaret eden Fatih Birol “Belki dördüncü köprü de enerji köprüsü olacak” dedi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Fatih Birol, yapılan 2060 yılı projeksiyonlarında enerji sektörü açısından en büyük güçlüğün iklim değişikliği olarak göründüğünü ifade etti. Emisyonların üçte ikisinin iklim değişikliğinden kaynaklandığına değinen Fatih Birol, bu sorun çözülmeden ilerlemenin mümkün olmadığını vurguladı. 

En az iklim değişikliği kadar önemli bir diğer konuyu da hava kirliliği olarak gösteren Fatih Birol “Bugün 6.5 milyon insan, enerji sektörünün ürettiği hava kirliliği sebebiyle erken ölüyor" ifadesini kullandı. 

Enerji verimliliğinin Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bir numaralı önceliği olduğunu vurgulayan Fatih Birol şöyle devam etti: 

“Ne yazık ki enerji verimliliği potansiyelinden yeterince yararlanamıyoruz. Mesela Çin enerji verimliliği şampiyonu bir ülke ve onlar bu yönde hala ilerliyorlar. Araçları daha verimli kullanıyorlar. Çin ekonomisi için çok önemli bunlar. Çünkü paradan tasarruf etmiş oluyorlar ama aynı zamanda küresel enerji pazarlarını da değiştirmiş oluyorlar.”

Önceki ve Sonraki Haberler