1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Boğaziçi Üniversitesi binaların optimum yalıtım kalınlığı haritasını çıkarıyor

Boğaziçi Üniversitesi binaların optimum yalıtım kalınlığı haritasını çıkarıyor

Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’deki her bir şehir için enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini artıracak olan en uygun bina yalıtım kalınlığı haritası hazırlıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi binaların optimum yalıtım kalınlığı haritasını çıkarıyor

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’deki her bir şehir için enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini artıracak olan en uygun bina yalıtım kalınlığı haritası hazırlıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi, küresel çapta sera gazı salımının ise yüzde 10’unu oluşturan binalardaki enerji tüketimini azaltmak için bir araştırma yürütüyor.

İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon yürütücülüğünde sürdürülen ve Dr. Sedat Semih Çağlayan’ın da katkı sunduğu ‘’Prototip Bir Binanın Türkiye’nin Tüm Şehirlerine Yönelik Optimum Yalıtım Kalınlığının Stokastik Bir Yaklaşımla Belirlenmesi’’ başlıklı BAP projesi ile ülkemizdeki 81 kentte binalar için gerekli optimum yalıtım kalınlığı analiz edilerek enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor. 

PROJE 1 YIL SÜRECEK

12 ay sürecek proje sonucunda Türkiye’deki her bir şehir için optimum yalıtım kalınlığının olasılık dağılım grafiği oluşturulacak. Her şehrin en olası optimum yalıtım kalınlığını gösteren bir optimum yalıtım kalınlığı haritası çıkarılacak ve yalıtım uygulamalarının finansal analizleri yapılacak. 

Araştırmada belirli yalıtım kalınlıkları (1-20 cm) alternatifler olarak değerlendirilecek ve her bir şehir için optimum alternatif yalıtım maliyeti ile yıllık enerji kazanımlarını temel alan yaşam dönemi maliyet analizine göre belirlenecek. Yıllık kazançlar ise yalıtımsız ve yalıtımlı binanın yıllık enerji tüketimlerinin farkını alarak elde edilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler