1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Bolu'nun köyleri mikro HES'lerle aydınlanacak

Bolu'nun köyleri mikro HES'lerle aydınlanacak

Enerji Günlüğü - Abant Gölü'nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti'nde kurulması planlanan mikro HES'ler ile köylerin aydınlatılması...

Bolu'nun köyleri mikro HES'lerle aydınlanacak

Enerji Günlüğü - Abant Gölü'nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti'nde kurulması planlanan mikro HES'ler ile köylerin aydınlatılması için gerekli enerjinin üretilmesi hedefleniyor.

Bolu İl Özel İdaresi'nce 4 yıl önce Aladağ'da inşa edilen gölet, karların erimeye başlamasıyla büyük oranda doldu. Seben ilçesine bağlı 12 köydeki 40 bin hektar arazinin su ihtiyacını karşılayan gölete yapılacak mikro HES'lerle köylerin aydınlatılması için gerekli olan enerjinin de sağlanması amaçlanıyor.

Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün hazırlayacağı proje kapsamında Seben ilçesinin tamamının Taşlıyayla Göleti'nden sulanacağını söyledi. Göletin 4 yıldır ekonomiye katkı sağlamaya devam ettiğine işaret eden Akduman, “Daha geniş alanları sulamak istiyoruz. Bunun için de borularla buradaki suyu alıp daha geniş araziye yayacağız. DSİ ile yaptığımız protokol çerçevesinde projeler hazırlanıyor” diye konuştu. Sulama için kurulacak sistemde kot farkının neden olacağı basıncın düşürülmesi gerektiğini belirten Akduman, mikro HES'ler kurarak kot farkından oluşacak enerjiyi değerlendirmeyi planladıklarını dile getirdi.

HES'ler ile ilgili çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Akduman, şöyle devam etti: “Enerji üretimi için çalışma yapmak gerekiyor. Yeni kanun sayesinde küçük derelere mikro HES'ler yapılabiliyor. Biz de buraya 500 kilovatlık bir HES yapıp enerjiden faydalanmak istiyoruz. Şu anda DSİ'nin su rejimi açısından müsaade vermesini bekliyoruz. Gerekli ön projelerimizi, çalışmalarımızı ve etütlerimizi yaptık. Gölete kuracağımız HES sayesinde köylerimizin elektriğini üreteceğiz. Köylerin dış aydınlatmalarının, yani sokak lambalarının elektrik giderlerini 2015 yılı itibarı ile özel idareler ödeyecek. Buradaki elektrik ödemelerini HES ile karşılamış olacağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler