1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Borsada elektrik fiyatlarına tavan!

Borsada elektrik fiyatlarına tavan!

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası’ndaki Gün Öncesi Piyasası (GÖP) ve  Dengeleme Güç Piyasası’nda (DGP) elektrik fiyatlarına 3 ay süreyle 500...

Borsada elektrik fiyatlarına tavan!

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası’ndaki Gün Öncesi Piyasası (GÖP) ve  Dengeleme Güç Piyasası’nda (DGP) elektrik fiyatlarına 3 ay süreyle 500 TL/MWh’lık tavan fiyat getirildi. 

Yılbaşı öncesinde elektrik santrallerine uygulanan doğalgaz kısıntısının piyasada yol açtığı aşırı fiyat hareketleri EPDK’yı harekete geçirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) ile Dengeleme Güç Piyasasında (DGP) Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’da değişiklik yaptı. 

Söz konusu Esaslar’ın geçici birinci maddesine eklenen fıkraya göre 6 Ocak 2017-1 Mart 2017 tarihleri arasında GÖP ve GİP’te asgari fiyat limitleri 0 TL/MWh, azami fiyat limitleri ise 500 TL/MWh olarak uygulanacak. 

AMAÇ OYUNCULARI RAHATLATMAK

Tavan fiyat uygulaması ile aşırı soğukların yol açtığı doğalgaz yetersizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarının sınırlanması. Aşırı dalgalanmadan özellikle bağımsız perakende elektrik satış şirketleri şikayetçi. Ayrıca ikili anlaşmayla önceden satışını yaptıkları elektriği üretemez noktaya gelen gaz santralleri de aşırı dalgalanmalardan en çok zarar gören taraflardan biri. 

BAHARDA NORMALE DÖNER 

Spot elektrik piyasasında elektrik fiyatlarındaki aşırı oynaklık riskinin Mart ayına doğru gündemden kalkması bekleniyor. Çünkü o tarihlerde sıcaklıkların görece yükselmeye başlaması ısınma amaçlı doğalgaz ve elektrik talebini düşerecek. Ayrıca karların erimeye başlaması regülatör tipi tesisler başta olmak üzere hidroelektrik santrallerde elektrik üretiminin daha da yükselmesini beraberinde getirecek. 

Mehmet KARA
 

EPDK: Elektrikte tavan fiyat mevsim etkilerini azaltacak 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler