1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Bosna Hersek’te 160 MW’lık Dabar HES kurulacak

Bosna Hersek’te 160 MW’lık Dabar HES kurulacak

Enerji Günlüğü - Bosna Hersek’li enerji şirketi HET, ülkenin Güneydoğusunda 160 MW kapasiteli Dabar HES kuracak. Santralin kurulumu için Türk şirket...

Bosna Hersek’te 160 MW’lık Dabar HES kurulacak

Enerji Günlüğü - Bosna Hersek’li enerji şirketi HET, ülkenin Güneydoğusunda 160 MW kapasiteli Dabar HES kuracak. Santralin kurulumu için Türk şirket Enka’nın da istekli olduğu kaydediliyor.

Bosna'nın hidroelektrik üreticisi HET, 160 megawatt (MW) gücündeki Dabar hidroelektrik santrali kurmak için ihale yapmaya hazırlanıyor. Reuters’ın haberine göre şirket santralin inşaatı ve finansmanı ile 19 firmanın ilgilendiğini açıkladı. Habere göre, HES ile ilgilenen firmalar arasında General Electric, Strabag, Enka ve 7 Çinli firma bulunuyor.     

Srebrenitsa nehrinde bulunan Dabar HES, planlanan toplam 250 MW'lık hidroelektrik kompleksinin bir parçası olacak. Dabar HES’in inşaat maliyeti 200 milyon euro olarak tahmin ediliyor. Santral yılda yaklaşık 251 GWh elektrik üretecek. 

Büyük kısmı dağlık alanlardan oluşan Bosna Hersek'in önde gelen akarsu kaynakları Una, Sana, Drina, Sava. Bu akarsuların yan kollarıyla birlikte toplam 1000 civarında akarsu mevcut. Bosna Hersek’te metrekareye düşen yıllık yağış miktarı ortalama 1000 mm ile oldukça yüksek.

Önceki ve Sonraki Haberler