1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ Başkan Vekili: 2013’te doğalgaz kesintisi yok

BOTAŞ Başkan Vekili: 2013’te doğalgaz kesintisi yok

Enerji Günlüğü - BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Konuk, 2013 yılında Türkiye'de talep artışı yaşanacağını, ancak bir gaz kesintisi yaşanmayacağını...

BOTAŞ Başkan Vekili: 2013’te doğalgaz kesintisi yok

Enerji Günlüğü - BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Konuk, 2013 yılında Türkiye'de talep artışı yaşanacağını, ancak bir gaz kesintisi yaşanmayacağını söyledi.
Mehmet Konuk, İstanbul'da düzenlenen "Doğalgaz Fiyatları ve Arz Güvenliği" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'deki doğalgaz talebinde bu yıl yaklaşık 3 milyar metreküplük artış yaşandığını söyledi. Türkiye’de 2-3 yıl içinde 81 ilin tamamının doğalgaza kavuşacağını belirten Mehmet Konuk, “Türkiye’de 2012 yılında 46 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleşti, bu rakamın 2013 yılında 48 milyar metreküp seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Mehmet Konuk konuşmasını şöyle sürdürdü:
“BOTAŞ olarak yıllık ve günlük doğalgaz talebi rakamlarına baktığımız zaman bir sıkıntı görünmüyor. Hava koşullarında yaşanacak beklenmedik değişiklik ve buna bağlı olarak yaşanacak teknik sorunlar dışında doğalgaz kesintisi olmayacak. Türkiye kullandığı doğalgazın yüzde 98’ini ithal ediyor. Hepimizin doğalgazı bilinçli hareket ederek tüketmesi gerekiyor.”
Doğalgaz talep artışıyla ilgili olarak, yer altı depolama sahalarının da yeterli seviyeye getirilmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Konuk, Tuz Gölü projesi ihalesinin geçen yıl yapıldığını hatırlattı. Konuk, “İlk kısmı olan 500 milyon metreküp 2016 yılında, kalan 500 milyon metreküp ikinci kısmı da 2018 yılında tamamlanacak. Toplam 1 milyar metreküplük bir alan oluşturmuş olacağız. İlave yatırımlar yapılması gerek” diye konuştu.
Başta arz güvenliğinin sağlanmasıyla birlikte, kaynak çeşitliliğine gidilerek, alternatif kaynaklara yönelmek gerektiğini vurgulayan Konuk, “Türkmenistan değerlendirilmesi gereken kaynaklara sahip. Kaya gazı enerjisi, katı yakıt enerjilerine bakmak lazım. LNG için de Katar çok önemli bir ülke. Türkiye üretici konumunda olursa gerçek rekabet o zaman ortaya çıkacaktır” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler