1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ doğalgazı olmayan OSB'lere gaz ulaştıracak

BOTAŞ doğalgazı olmayan OSB'lere gaz ulaştıracak

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, henüz doğalgaz bağlantısı olmayan OSB'lere iletim şebekesi ve basınç düşürme ve ölçüm istasyonu arasındaki iletim boru...

BOTAŞ doğalgazı olmayan OSB'lere gaz ulaştıracak

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, henüz doğalgaz bağlantısı olmayan OSB'lere iletim şebekesi ve basınç düşürme ve ölçüm istasyonu arasındaki iletim boru hatları inşa edecek. 

Bakanlar Kurulu'nun almış olduğu, Mevcut Doğal Gaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan Organize Sanayi Bölgelerine Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar'ı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Kabul edilen karar ile doğal gaz dağıtım bölgeleri dışındaki OGS bölgelerine doğal gazı BOTAŞ ulaştıracak Mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan organize sanayi bölgelerine doğal gaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğü görevlendirildi.

KARARIN AMACI

Kararın amacı, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan yerlerde kurulu bulunan ve hâlihazırda doğal gaz iletim boru hattı tesis edilmemiş organize sanayi bölgelerinden (OSB), üretime geçmiş katılımcı sayısının OSB’nin toplam kapasitesine oranı en az %40 olan ve basınç düşürme ve ölçüm istasyonlarını yapmayı taahhüt edenlere, katılımcılarının ihtiyacı olan doğal gazın ulaştırılmasını sağlamaya yönelik yapılacak ulusal iletim şebekesi ile basınç düşürme ve ölçüm istasyonu arasındaki iletim boru hatları yatırımlarına ilişkin esasların belirlenmesi olarak gösterildi. 

OSB'LER ALTI AY İÇİNDE BAŞVURACAKLAR

Bu kapsamdaki OSB'lerin, durumlarını gösteren belgeler ile birlikte bulundukları ilin valilikleri vasıtasıyla, bugünden itibaren altı ay içerisinde Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)’ne müracaat etmeleri gerekiyor. 

Talebin ilgili OSB’nin doğal gaz tüketimine olan ihtiyacı ve BOTAŞ’ın teknik değerlendirmesi göz önünde bulundurularak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca uygun görülmesini müteakip Kalkınma Bakanlığı'nca BOTAŞ’ın yatırım programına dahil edilmesi kaydıyla, talep sahibi OSB’lere doğal gaz ulaştırılmasını teminen inşa edilecek iletim boru hatları için gerekli yatırımlar BOTAŞ tarafından gerçekleştirilecek.

GÖREV ZARARI ÖDEMELERİ 

Bu Karar kapsamında doğal gaz iletim boru hattı tesis edilecek OSB'lerin her biri için belirlenen yatırım tutarlarının, yatırımın tamamlandığı yıldaki iletim bedeline ve ekonomik geri dönüşünü sağlayacak 10 yıllık süreye bölünmesi suretiyle elde edilecek taşımaya esas yıllık doğal gaz miktarının OSB'lerce ilgili her bir yılda fiilen tüketilen doğal gaz miktarından çıkartılması sonucu hesaplanan eksik çekiş miktarı nedeni ile mahrum kalma ve o yılın iletim bedeli ile çarpılması sonucu hesaplanan iletim geliri, o yılın görev zararı sayılacak. 

Söz konusu görev zararı, ilgili OSB’nin doğal gaz tüketimine başladığı tarihten itibaren 10 yıl boyunca yapılacak denetime ilişkin raporun kesinleşmesini müteakip, Hazine Müsteşarlığının bütçesine konulacak ödenekten BOTAŞ’a ödenecek. 

Her bir OSB için ekonomik geri dönüşü sağlaması öngörülen toplam miktara fiili çekişler itibarıyla 10 yıldan önce ulaşılması durumunda, söz konusu tarihte ilgili OSB için Hazine Müsteşarlığınca BOTAŞ’a yapılacak görev zararı ödemeleri son bulacak. Görev zararı ödemelerinin süreleri her bir OSB için 10 yılı geçemeyecek. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler