1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ-Gazprom yeni bir gaz hattı için mutabık

BOTAŞ-Gazprom yeni bir gaz hattı için mutabık

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom ile BOTAŞ arasında, Rusya'dan Türkiye’ye yönelik yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesi için mutabakat...

BOTAŞ-Gazprom yeni bir gaz hattı için mutabık

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom ile BOTAŞ arasında, Rusya'dan Türkiye’ye yönelik yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesi için mutabakat zaptı imzalandı.

Rusya Lideri Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte düzenlediği basın toplantısında duyurduğu, Rusya'nın Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya gaz taşıyacak Güney Akım Gaz Boru Hattı'ndan vazgeçildiği, bunun yerine Türkiye'ye yeni bir hat kurulması açıklamasının arka planı netleşmeye başladı.

Rus Şirket'in merkezinden yapılan bir açıklamaya göre, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Direktörler Kurulu Başkanı Mehmet Konuk, dün Ankara’da Türkiye’ye yönelik olarak Karadeniz’den geçecek bir açık deniz boru hattının inşası için mutabakat zaptı imzaladılar.

Mutabakat zaptı, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda imzalandı. Yapılacak boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp olacak. Bunun 14 milyar metreküpü, yani Balkan Koridoru (Batı Hattı) aracılığıyla tedarik edilmekte olan hacimle eşit miktarda doğalgaz, Türkiye’deki tüketiciler için ayrılacak. Yaklaşık 50 milyar metreküplük kısım ise bir doğalgaz teslim noktasının tesis edileceği Türkiye-Yunanistan sınırına aktarılacak.

Krasnodar Eyaletinde yapımı sürmekte olan Russkaya kompresör istasyonu boru hattının başlangıç noktası olarak hizmet görecek.

Türkiye halen Gazprom'un Almanya’dan sonra ikinci büyük müşterisi. 2013 yılında Gazprom Türkiye’ye 26,7 milyar metreküp doğalgaz tedarik ettti. Türkiye Mavi Akım ve Balkan (Batı) Hattı üzerinden doğalgaz alıyor.

Karadeniz altından ilerleyen Mavi Akım, 2003 yılından bu yana yılda yaklaşık 16 milyar metreküp Rus doğalgazını Türkiye’ye ulaştırıyor. Mavi Akım'ın işletmeye alınmasından bu yana aktarılan toplam doğalgaz miktarı 110 milyar metreküpü aşmış durumda.

Rusya ile Türkiye arasındaki doğalgaz işbirliği, 1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve SSCB hükümetlerinin Türkiye’ye Yönelik Doğalgaz Arz Anlaşmasını imzalamasıyla başlamıştı. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ LİMANININ TEMELİ MART AYINDA ATILACAK

http://enerjigunlugu.net/akkuyu-nukleer-icin-martta-temel-atilacak_11107.html

YENİ GÜNEY AKIM: KARŞILIKLI BAĞIMLILIK

http://enerjigunlugu.net/yeni-guney-akim:-karsilikli-bagimlilik_11113.html

Önceki ve Sonraki Haberler