1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Botaş Hazar gazının tamamını rezerve etti

Botaş Hazar gazının tamamını rezerve etti

BOTAŞ, Türkgözü sınır noktasından yıl sonuna kadar günde 7 milyon metreküp spot doğal gaz kapasitesi ayırdı.

Botaş Hazar gazının tamamını rezerve etti

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, Türkgözü sınır noktasından yıl sonuna kadar günde 7 milyon metreküp spot doğal gaz kapasitesi ayırdı.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPİAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) 28 Temmuz 2021 tarihinde yapılan talep toplama aşamasında Gürcistan Türkiye sınırında yer alan Türkgözü sınır noktasında Hazar gazı için yılın geri kalanında tüm spot kapasiteyi satın aldığını açıkladı. EPDK, Ağustos ayı için Türkgözü Giriş Noktası’ndan 5.590.000 Sm3/gün ithalat kapasitesi ayırmıştı.

Açıklamaya göre, Türkgözü Giriş Noktası üzerinden Yılın Geri Kalanı ürünü için  miktar bildiriminde bulunarak kapasite rezerve etmeye hak kazanan BOTAŞ, DİT/7624-2/432 nolu lisansı kapsamında günde 7.000.000 m3 kapasite rezerve etti. 

EPDK Ağustos ayında ayrıca TANAP Trakya Giriş Noktası’ndan 2.460.000 Sm3/gün, TANAP Seyitgazi Giriş Noktası’ndan 1.545.000 Sm3/gün kapasite ayırmıştı, ancak bunlara talep gelmedi.

GAZIN KULLANIM KOŞULLARI

EPDK, rezerve edilmeye hak kazanılan Yılın Geri Kalanı ürünü kapasitesinin 30 gün içerisinde kullanılmaya başlanmaması halinde, hak kazanan lisans sahibinin kapasite ürününün tamamı süresince kullanma hakkını ve buna bağlı tüm haklarını kaybedeceğini açıkladı. Açıklamaya göre, kullanma hakkı kaybedilen Yılın Geri Kalanı kapasitesi, ilgili gaz yılının diğer ayları için yapılacak talep çağrılarına konu edilecek. 30 günlük süre içerisindeki kapasite kullanım oranının günlük ortalamasının %50’nin altında kalması durumunda, günlük ortalama kullanım oranının üzerinde kalan miktarın kullanma hakkı, kapasite ürününün kalan süresi için kaybedilecek ve bu miktar ilgili gaz yılının diğer ayları için yapılacak talep çağrılarına konu edilecek. Kullanma hakkına sahip olduğu kapasiteyi bu durumlar doğrultusunda kısmen veya tamamen kullanmamış olan lisans sahibi, ilgili gaz yılı için yapılacak diğer talep toplamalara katılmak istemesi halinde talep çağrısında belirtilen talep toplamaya katılım bedelinin iki katını ödeyecek ve kendisine tahakkuk ettirilen kapasite bedellerini ödemeye devam edecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler