1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ hot-tap işlemlerini artık kendisi yapıyor

BOTAŞ hot-tap işlemlerini artık kendisi yapıyor

BOTAŞ gaz dolu boru hattına delik açma işlemini kendisi yapmaya başladı, Türkiye’yi yurt dışına para ödemekten kurtardı.

BOTAŞ hot-tap işlemlerini artık kendisi yapıyor

Enerji Günlüğü - BOTAŞ gaz dolu boru hattına delik açma işlemini kendisi yapmaya başladı, Türkiye’yi yurt dışına para ödemekten kurtardı. 

Tüm illere ve çok sayıda ilçeye doğalgaz ulaştıran Türkiye, gaz boru hattı işletme, bakım ve geliştirme konusunda kendi becerisini de arttırıyor. İçerisinden gaz geçen boru hattına, gaz akışını kesmeden delik delinmesi işlemleri artık yerli imkanlarla yapılmaya başlandı. 

Türkiye daha önce bu işlemleri, dünyada sadece ABD, İngiliz ve İspanyol firmalarına, delik çapına bağlı olarak 15-80 bin dolar arasında değişen yüksek ücretler karşılığında yaptırıyordu. Şirket sayısının az olması nedeniyle Türkiye’de en küçük doğalgaz bağlantıları için bile yurtdışından en az 6 ay öncesinden randevu almak gerekiyordu. 

EKİPMAN ALDI, ELEMAN EĞİTTİ 

BOTAŞ hot-tap işlemleri için yurtdışına bağımlılıktan kurtulmak ve daha hızlı hareket edebilmek amacıyla harekete geçti. Bu işlemler için gerekli ekipmanları edinen BOTAŞ ayrıca bunların kullanımı için de yurtdışında eğitimlere göndererek sertifikalandırdı.

Bugün itibariyle hot-tap operasyonlarında yurtiçinde söz sahibi olunurken, yurtdışı firmaların Türkiye’de hot-tap hizmeti vermesi işleri tamamen bitirildi. Şu anda bu operasyonlar; 9 BOTAŞ personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Yurt içinde yüksek basınçlı boru hatlarında 36 inç çapına kadar yapılan tüm hot-tap operasyonları BOTAŞ ekibi tarafından gerçekleştirilirken, yurtdışı firmalarına bağımlılık ortadan kalktı. Böylece gerek doğal gaz arzına ilişkin süreç hızlandı, gerekse de yurtdışına ödenen hot-tap operasyon ücretlerinin Türkiye ekonomisinde kalmasına imkân sağlandı. 

3 MİLYON DOLAR CEPTE KALDI

BOTAŞ 2017 yılında 37 adet, 2018 yılında ise 42 adet hot-tap işlemini yerli imkanlarla tamamladı. Böylece yurtdışı fiyatları göz önünde tutulduğunda Türkiye ekonomisine 2017 yılı için yaklaşık 1,3 milyon dolar, 2018 yılı için ise yaklaşık 1,5 milyon dolar olmak üzere iki yılda toplam 3 milyon dolara yakın katkı sağlandı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler