1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Botaş Marmara Ereğlisi LNG terminalinden gemilere yakıt ikmaline hazırlanıyor

Botaş Marmara Ereğlisi LNG terminalinden gemilere yakıt ikmaline hazırlanıyor

Botaş’ın 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nden gemilere yakıt ikmaline başlayacağı kaydedildi.

Botaş Marmara Ereğlisi LNG terminalinden gemilere yakıt ikmaline hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Botaş’ın 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nden gemilere yakıt ikmaline başlayacağı kaydedildi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Türkiye'nin en büyük yakıt ikmal merkezi unvanına sahip Marmara Ereğlisi tesisinden LNG ikmaline başlayacak. Türkiye Denizcilik Odası Yakıt İkmal Komitesi başkanı Mustafa Muhtaroğlu Argus'a verdiği demeçte, Botaş'ın Marmara Ereğlisi'ndeki tesislerindeki LNG yakıt ikmal altyapısını tamamlamaya yakın olduğunu ve LNG ikmaline 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren başlayacağını söyledi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki Socar Marine, şu anda ülkedeki gemiler için tek LNG tedarikçisi konumunda bulunuyor. Egegaz da, gelecekte yakıt ikmali için kamyonla LNG tedarik edebilir.

LNG yakıtlı gemi sayısı az olduğundan, şu anda Türkiye limanlarında LNG yakıt ikmaline fazla talep bulunmuyor. Türkiye bunker pazarı, yılda yaklaşık 2,5 milyon-3 milyon ton satış ile Akdeniz'deki en büyükler arasında yer alıyor. 

MARMARA EREĞLİSİ LNG TERMİNALİ

Botaş tarafından LNG için hem baz yük tesisi olarak kullanılmak hem de istenildiğinde pik düşürücü olarak devreye sokulmak üzere kurulan Marmara Ereğlisi LNG Terminali, 37 milyon Sm3/gün gazlaştırma kapasitesine ve her biri 85.000 m3 kapasiteli 3 adet depolama tankına sahip. Terminalin ithal edilen LNG’yi depolamak, depolanan LNG’yi istenilen miktarda gazlaştırarak Rusya Federasyonu-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı’na sevk etmek ve kara tankerlerine LNG dolumunu gerçekleştirmek işlevleri bulunuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler