1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ OSB ve EB’lere doğalgaz hattı döşeyecek

BOTAŞ OSB ve EB’lere doğalgaz hattı döşeyecek

Doğalgaz dağıtım bölgesi lisans kapsamı dışında kalan organize sanayi bölgeleri ile endüstri bölgelerine doğalgaz hatlarını BOTAŞ yapacak.

BOTAŞ OSB ve EB’lere doğalgaz hattı döşeyecek

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, doğalgaz dağıtım bölgesi lisans kapsamı dışında kalan ve şartları yerine getiren organize sanayi bölgeleri ile endüstri bölgelerine doğalgaz iletim hattı inşa edecek. 

Mevcut Doğalgaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan Organize Sanayi Bölgelerine ve Endüstri Bölgelerine Doğalgaz Ulaştırılması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin 5904 sayılı Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanarak yürürlük kazandı. 

Karar; mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan yerlerde, halihazırda doğalgaz iletim boru hattı tesis edilmemiş olup basınç düşürme ve ölçüm istasyonu yapmayı taahhüt eden organize sanayi bölgeleri (OSB) ile endüstri bölgelerine (EB), doğalgaz iletim boru hattı yapılmasıyla ilgili esasları belirlemeyi amaçlıyor. 

EKONOMİK YA DA STRATEJİK FAYDA ŞARTI
Düzenleme sadece ulusal iletim şebekesi ile OSB veya EB’ler tarafından kurulan basınç düşürme ve ölçüm istasyonu arasındaki iletim boru hatları yatırımlarını kapsıyor. 

Bu kapsamdaki iletim hattı yatırımları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanının ortak imzasıyla gerçekleştirilebilecek. 3 bakanlık söz konusu yatırımı, doğalgaz bağlanmasında ekonomik veya stratejik fayda görülmesi kaydıyla onaylayacak. 

BAŞVURULAR BİR YIL İÇİNDE YAPILACAK
Karar uyarınca OSB ve EB’lere doğalgaz ulaştıracak olan boru hattı yatırımlarını, Boru Hatları ile Petrol taşıma AŞ (BOTAŞ) gerçekleştirecek. Boru hattı yapılması için gereken şartları taşıyan OSB ve EB’lerin, bir yıl içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yapması gerekiyor. 

Başvurular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tüketim ve ihtiyaç analizi ile ekonomik görüşü doğrultusunda değerlendirilecek. BOTAŞ da değerlendirme süreci için yatırım maliyeti ve teknik imkanlarla ilgili görüş bildirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler