1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. BOTAŞ`ın 2013 yılı gaz boru hattı yatırım bütçesi belli oldu

BOTAŞ`ın 2013 yılı gaz boru hattı yatırım bütçesi belli oldu

Enerji Günlüğü - Boru Hatlarıyla Petrol Taşımacılığı Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından bu yıl yapılacak doğalgaz boru hattı yatırımlarının...

BOTAŞ`ın 2013 yılı gaz boru hattı yatırım bütçesi belli oldu

Enerji Günlüğü - Boru Hatlarıyla Petrol Taşımacılığı Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından bu yıl yapılacak doğalgaz boru hattı yatırımlarının toplam tutarı 297 milyon lirayla sınırlandırıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 09/05/2013 tarihli toplantısında; boru hatları ile BOTAŞ'ın transit doğal gaz iletimi dahil ulusal iletim şebekesi yatırım programının onaylanmasına ilişkin kararı kamu oyuyla paylaştı. Karara göre BOTAŞ 2013 yılında 297 milyon TL'yi geçmemek kaydıyla Türkiye'den geçecek transit  hatlar da dahil olmak üzere tüm doğal gaz boru hatları için yatırım yapabilecek. Bu yatırım planında şehir içlerinden geçecek doğal gaz boru hatları kapsam dışında tutuldu. Gerek görülmesi halinde EPDK, BOTAŞ'ın bütçesini artırabilecek. EPDK'nın bu duyurusunun Şahdeniz konsorsiyumunun Nabucco'yu dışlayıp yeni bir doğal gaz boru hattı planlarını açıklamasıyla aynı haftaya denk gelmesi dikkat çekici.

EPDK'nın yayınladığı duyuru şöyle:

Madde 1- BOTAŞ'ın 12/01/2013 tarih ve 28526 sayılıı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararının eki 2013 Yılı Yatırım Programı kapsamında hazırlanan ulusal iletim şebekesi yatırımlarının tavanı 297,064 milyon TL olarak onaylanmıştır. BOTAŞ, 2013 yılında, proje bazında tahsis edilen yatırım projeleri tavanlarını geçemez ve programda yer almayan herhangi bir proje için harcama yapamaz. Proje ödenekleri yatırım ile ilgili olmayan amaçlar için kullanılamaz.

Madde 2 - Bu Karar ile onaylanan 2013 yılı ulusal iletim şebekesi yatırım programı dahilinde BOTAŞ, 4646 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasının ( g ) bendi uyarınca doğal gazın şehir içi dağıtım faaliyetine ilişkin yatırım faaliyetinde bulunamaz.

Madde 3 - BOTAŞ tarafından uygulanacak olan 2013 yılı ulusal iletim şebekesi yatırım programında yapılacak her türlü değişiklik Kurul onayına tabidir.

Madde 4 - Kurul tarafından onaylanan yatırım programı gelişimi, 1 Ocak - 31 Mart, 1 Nisan - 30 Haziran, 1 Temmuz - 30 Eylül, 1 Ekim - 31 Aralık dönemlerini kapsayacak şekilde, proje bazında harcama tutarları ve gelecek üç aylık harcama projeksiyonları da belirtilerek, dönem sonlarını takip eden en geç 30 (otuz) gün içinde Kuruma bildirilir.

Madde 5 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 6 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Önceki ve Sonraki Haberler