1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BP: Akaryakıt tavan fiyatı kâr marjını aşağı çekti

BP: Akaryakıt tavan fiyatı kâr marjını aşağı çekti

Enerji Günlüğü - BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, iki ay süren tavan fiyat uygulaması döneminde akaryakıt sektöründeki bayi ve dağıtım...

BP: Akaryakıt tavan fiyatı kâr marjını aşağı çekti

Enerji Günlüğü - BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, iki ay süren tavan fiyat uygulaması döneminde akaryakıt sektöründeki bayi ve dağıtım şirketlerine kalan kârın yüzde 30 azaldığını söyledi.

BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, göreve gelmesinin ardından ilk basın toplantısını düzenledi. Thomsen, BP'nin reklam yüzü sanatçı Mustafa Sandal ve BP Türkiye Akaryakıt Pazarlama Müdürü Deniz Güloğlu'nun da katıldığı toplamtıda, Şirket'in önümüzdeki dönem stratejilerini aktardı.

Thomsen'in verdiği bilgiye göre BP, önümüzdeki dönemde bayileriyle birlikte ortak hedef olarak belirlediği "müşteri odaklılık" stratejisi çerçevesinde faaliyet yürütecek. "Bayilerle birlikte kazanma" yaklaşımına dayalı yeni stratejinin odak noktasını ise hizmet ve ürünlerin müşterilerle buluştuğu akaryakıt istasyonlarında müşterilerle ilk iletişimi kuran pompacılar oluşturuyor.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ ARTACAK

Türkiye’nin BP için stratejik beş pazardan biri olduğunu vurguladı ve konumu nedeniyle önümüzdeki dönemde bu alandaki öneminin giderek artacağını belirtti. Thomsen "Türkiye’nin dinamik ve yoğun bir rekabet içinde bulunan akaryakıt pazarının önümüzdeki dönemde büyümesini sürdürmesini öngörüyoruz. 2013 yılı BP için çok başarılı bir yıl oldu. 38 yeni istasyon açtık, gerçekleştirdiğimiz kampanyaların da desteği ile satışlarımızı ve marka algımızı arttırdık" dedi.

BAYİ VE DAĞITICI KARI ERİDİ

BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Thomsen, basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını da cevapladı. Mart ayından itibaren iki ay süreyle uygulanan, geçtiğimiz hafta yeniden gündeme gelen akaryakıtta tavan fiyat konusunu da değerlendiren Thomsen, "EPDK'nın uyguladığı tavan fiyat uygulaması sonrasında genel olarak sektördeki kârlılık yüzde 30 civarında eridi. Sektörün genel olarak şu anda kârlı bir sektör olduğunu söylemek doğru olmaz" diye konuştu.

EPDK GİDERLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURSUN

EPDK'dan şirketlerin giderlerini ve ödedikleri vergileri de göz önünde bulundurmasını istediklerini kaydeden Thomsen, "Ayrıca bizimle iletişim kanallarını açık tutmalarını da istiyoruz. Böylece birbirimizi daha iyi anlayabiliriz" diye konuştu. Sektörde kârlılığın genel bir problem olduğunu belirten Thomsen, "Biz BP olarak 100 yıldır buradayız ve önümüzdeki 100 yıl da burada kalmayı düşünüyoruz. Türkiye'den çıkmak gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

HER YIL ŞİRKETE AİT 15 İSTASYON

Akaryakıt dağıtım piyasasında BP'nin yüzde 9 civarında pazar payına sahip olduğunu kaydeden Thomsen, Türkiye gibi ülkelerde bu payı her yıl yüzde 0.5-0.7 arasında artırmaları gerektiğini kaydetti. Thomsen, önümüzdeki yıllarda şirketin kendi mülkiyetindeki istasyon sayısını da artırmayı planladıklarını belirterek, "BP'nin Türkiye'de 640 civarında istasyonu var. Bunun yedi tanesi şirketin kendi mülkiyetinde. Diğerleri ise bayi. Önümüzdeki dönemde her yıl şirketin sahip olduğu 15 istasyon açmayı planlıyoruz" dedi. Geçen yıl toplam 38 yeni BP istasyonu açtıklarını anlatan Thomsen, 2014 yılında da buna yakın sayıda yeni istasyon açabilecekleri bilgisini verdi.

KONTRAT SÜRESİ DOLAN İSTASYONLAR

Thomsen, ana dağıtıcılarla kontrat süresi 2015 yılında dolacak yaklaşık 7 bin bayi ile ilgili özel bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Bu konu üzerinde çalışan 15 kişilik bir ekipleri bulunduğunu aktaran Thomsen, "Bu takım 2015 yılı için hazırlık yapıyor. Bu dönemde kârlı bir büyüme için bayi sayımızı artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler