1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BP CEO'su: Petrol 2020’ye kadar 55-70 dolar arasında

BP CEO'su: Petrol 2020’ye kadar 55-70 dolar arasında

Enerji Günlüğü - BP İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, petrol fiyatlarının 2020 yılına kadar 55-70 dolar aralığında gideceğini söyledi. BP CEO’su...

BP CEO'su: Petrol 2020’ye kadar 55-70 dolar arasında

Enerji Günlüğü - BP İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, petrol fiyatlarının 2020 yılına kadar 55-70 dolar aralığında gideceğini söyledi. 

BP CEO’su Bob Dudley, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde katıldığı oturumda enerji sektörünün bugününü, geleceğini değerlendirdi, Şirketin faaliyetlerine değindi. Türkiye’nin petrol ve enerji konuları nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayan Dudley, paydaşı oldukları TANAP ile 16 milyar metreküplük gazın Avrupalı tüketicilere gideceğini belirtti. Dudley, “Türk Akımı ile de çalışmak isteriz. Türkiye’deki başka aktivitelere de katılmak isteriz. Türkiye’de 700 perakende noktaya sahipiz. 750 bin varillik bir satışımız var” diye konuştu. 

YENİDEN GÜVEN KAZANDIK

Bir yüzyıl önce Ortadoğu’daki enerji öncülerinin bugün de Kuzey Denizi ve kutuplarda alternatif kaynakları keşfettiklerini ifade eden Bob Dudley, “2010 yılındaki kazadan (Meksika Körfezi Faciası’ndan söz ediyor) sonra yeniden güven kazandık. Bu bize 61 milyar dolara maloldu. Biz bunu güvenli ve güvenilir ortamlar sunmak suretiyle her gün pekiştirmeye çalıştık. Petrol ve gaz sektörlerine inancı oluşturmaya çalıştık” diye konuştu. 

BÜTÜN KAYNAKLAR LAZIM

BP CEO’su Bob Dudley, dünyanın her türlü enerjiye ihtiyacı bulnuduğunu ifade ederek “İnsanoğlunun bütün kaynaklardan gelecek enerjiye ihtiyacı var. Petrol gaz, kömür, ne istiyorsanız…  Dünyada 1 milyarlık nüfusun elektriği yok. Üstelik nüfusun hızla arttığı bir bölgede. Enerji sektörünün işi bütün dünyada ısı, ışık ve mobiliteyi sağlamak. Bunu yapmaya çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu üç zorlukla baş etmek için teslimatta başarılı olmalıyız” dedi. 

DAHA TEMİZ ORTAMLAR YARATMAK 

Refahı tartışmak gerektiğini ifade eden Dudley şunları söyledi:

“Sosyal gelişim projelerimiz var. Emisyonlarla ilgili de bildirimlerimiz var. Şimdi yeni ilişkiler, yeni partnerlikler oluşturalım. Birlikte karbon emisyonlarını sınırlandırırken daha temiz ortamlar yaratalım. İnovasyon ve teknoloji çok önemli. En başarılı en becerili kişiler bu sektörle de çok ilgileniyorlar. Bu yüzden gurur duymamız lazım. Çünkü dünyaya hizmet ediyoruz. Muazzam değişim ve sektörümüzün burada oynayacağı rol de bizi gururlandırmalı.” 

“25 DOLAR DÜŞÜK, 100 DOLAR YÜKSEK”

Petrol ve gaz fiyatlarının istikrarlı seyretmesinin bütün dünyanın lehine olduğunu ifade eden Dudley şu görüşleri dile getirdi: 

“Ana mesele şu. Kuzey Amerika’da ve Çin’de talep artıyor. Milyarlarca dolarlık büyük projeler iptal edildi. Düşük fiyattan ziyade arz ve talebi düşünmemiz gerekiyor. Bunlar şu anda oldukça dengede. Talep büyümesi de belli bir düzeyde. Dolayısıyla gelecek dört yılda ham petrol varil fiyatları 55-70 dolar arasında devam edecek diye düşünüyorum. Son bir iki ayda şunu gördük. Ülkeler kendi aralarında anlaşmaya varmaya çalışmıyorlar. OPEC ülkeleri de böyle. Dolayısıyla ülkelerin konuşarak belli bir anlaşmaya varması ve detaylar önemli. Aslında herkes farkında ki varil başına 25 dolar gibi bir fiyat dünya için iyi bir fiyat değil. 100 dolar da iyi bir fiyat değil. Dolayısıyla dengeyi bulmak gerekir.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler