1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BP: Türkiye doğalgaz tüketim artışında dünya 3`üncüsü

BP: Türkiye doğalgaz tüketim artışında dünya 3`üncüsü

Enerji Günlüğü - BP Grubu Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, dünya enerji tüketiminden yüzde 1'e yakın pay alan Türkiye'nin doğalgaz tüketimi artışında...

BP: Türkiye doğalgaz tüketim artışında dünya 3`üncüsü

Enerji Günlüğü - BP Grubu Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, dünya enerji tüketiminden yüzde 1'e yakın pay alan Türkiye'nin doğalgaz tüketimi artışında ise dünyada 3'üncü sırada yer aldığını söyledi.
Paul Appleby, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP tarafından ortaklaşa düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Enerji'nin Görünümü ve Geleceği" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, BP Dünya Enerji Raporu verilerine göre 2011 yılında dünyanın toplam enerji tüketiminin yüzde 2,5 arttığını söyledi. Gelişmekte olan ekonomilerde enerji talebinin yüzde 5.3 arttığına dikkati çeken Appleby, OECD ülkelerinde ise tüketimin yüzde 0.8 küçüldüğünü anlattı. Appleby, 2011 yılında dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 1'ini gerçekleştiren Türkiye'nin enerji tüketiminin ise geçen seneye göre yüzde 9.2 oranında artış gösterdiğini anlattı. Bu rakamla, dünya toplam enerji tüketiminden yüzde 1'e yakın pay alan Türkiye'nin doğalgaz tüketimindeki artış hızının ise çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 5.8'lik artışla 32 milyon ton petrol tükettiğini belirten Appleby, "Bu rakamlarla Türkiye dünya petrol tüketiminin yüzde 0.8'ini gerçekleştiriyor. 2011 yılında Türkiye'de 45,7 milyar metreküp doğalgaz tüketildi, buna göre Türkiye'de doğalgaz tüketimi 2010'a oranla yüzde 17,3 artmış oldu. Türkiye bu rakamlarla 2011 yılında, dünyadaki doğalgaz tüketiminin yüzde 1,4'ünü gerçekleştirdi" dedi.
TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti de Türkiye'nin enerjide dışa bağlı bir ülke olduğunu, bu oranın petrolde yüzde 92 iken, doğalgazda yüzde 98 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımların, cari açığı da azaltacağını ifade eden Serdengeçti, "Rakamlarla örnek vermek gerekirse 2011 sonu yıl itibariyle 77 milyar dolarlık bir cari açık var. Enerji ithalat faturası ise 54 milyar dolar. Dolayısıyla cari açığın yüzde 70'i enerji ithalatından kaynaklanıyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler