1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Brüksel`de Kıbrıs doğalgazı kavgası

Brüksel`de Kıbrıs doğalgazı kavgası

Enerji Günlüğü - KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Rum Kesimi'nin Avrupa Parlamentosu'nda Türk tarafı aleyhine çıkartmaya çalıştığı karara karşı...

Brüksel`de Kıbrıs doğalgazı kavgası

Enerji Günlüğü - KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Rum Kesimi'nin Avrupa Parlamentosu'nda Türk tarafı aleyhine çıkartmaya çalıştığı karara karşı başarı şanslarının düşük olduğunu, ancak ifadeleri yumuşatabileceklerini söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesi konusunun, Avrupa Parlamentosu'nun gündemine gelmesi üzerine Brüksel'e gitti.

Brüksel temasları çerçevesinde AP Başkanı Martin Schulz ile bir görüşme yapan Nami, sorunların çözümü için diyaloğun şart olduğunu belirterek, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından kalkmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Nami, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yarın oylanacak Kıbrıs'la ilgili karar tasarısı için temaslarda bulunduğunu belirterek "AP'de Kıbrıslı Türklere söz hakkı tanınmamış olması bu kurumdan tek yanlı kararlar çıkmasına sebebiyet vermekte. Avrupa Birliği'nin Kıbrıs meselesine olumlu katkı yapması bu şekilde mümkün olmamaktadır" dedi.

Nami, "Kıbrıs Türk halkı adada bir an evvel BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği şekilde kapsamlı çözüme ulaşılmasını talep etmektedir. Bu çabamız sürerken, Kıbrıs Rum liderinin sudan bir mazeretle müzakere masasını terk etmesi kabul edilebilir değildir. AB kurumlarının esas bu gerçeğin altını çizmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde BM'nin kapsamlı çözüm faaliyetlerine olumlu katkı yapmaları mümkün olabilir" ifadesini kullandı.

AP Genel Kurulu'nda bugün tartışılacak ve yarın oylanacak karar tasarısında Türkiye'ye, Akdeniz'de Güney Kıbrıs yönetiminin tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgesindeki gemilerini geri çekmesi çağrısı yapılması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler