1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bryza: İsrail gazı Avrupa’ya iki aşamada aktarılabilir

Bryza: İsrail gazı Avrupa’ya iki aşamada aktarılabilir

Enerji Günlüğü - Matthew Bryza, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerininAvrupa’ya ihracatının İsrail-Türkiye boru hattı ve Güney Kıbrıs’ta bir...

Bryza: İsrail gazı Avrupa’ya iki aşamada aktarılabilir

Enerji Günlüğü - Matthew Bryza, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerininAvrupa’ya ihracatının İsrail-Türkiye boru hattı ve Güney Kıbrıs’ta bir doğal gaz sıvılaştırma (LNG) tesisinin inşa edilmesi olmak üzere iki aşamalı çözümden geçtiğini söyledi.

Türkiye’de faaliyet gösteren Turcas Petrol Şirketi Yönetim Kurulu üyesi, ABD’nin eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, Kıbrıs Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Doğu Akdeniz’de İsrail ve Güney Kıbrıs’a ait doğal gazın, ekonomik ve siyasi olarak Avrupa’ya ihracatının iki aşamalı çözümden geçtiğini; birinci aşamanın İsrail-Türkiye boru hattı olduğunu, ikincisinin ise Güney Kıbrıs’ta bir doğal gaz sıvılaştırma (LNG) tesisinin inşa edilmesi olduğunu söyledi.

EN UCUZ YOL TÜRKİYE-İSRAİL DENİZ ALTI BORU HATTI

Bryza, “Şüphesiz, Leviathan (İsrail) havzasından Avrupa’ya doğal gaz taşımanın en ucuz yolu, İsrail’den Türkiye’ye deniz altından bir boru hattı döşemek” diyerek söz konusu hattın, Botaş tarafından işletilen Türk doğalgaz şebekesine veya Trans Anadolu DoğalGaz Boru Hattı’na (TANAP) bağlanarak Türkiye-Yunanistan sınırına iletilebileceğini söyledi.

Bir başka seçeneğin ise aynı hattın Türkiye’den ayrı bir hat ile Yunanistan sınırına girmek olduğuna işaret eden Bryza, “Bu seçenekler arasında en pahalı olanı, yani İsrail-Türkiye boru hatını, Türkiye-Yunanistansınırına kadar uzatmak, Kıbrıs’ta bir LNG tesisi inşa etmenin maliyetinin sadece üçte biri kadardır” dedi.

KIBRISLI TÜRKLER SÜREÇTE ROL OYNAYACAK

Bryza, Türkiye, İsrail ve Kıbrıs arasında doğalgaz konusunda yapılacak işbirliğinin, Kıbrıslı Türkler ve çıkarlarının karar verme sürecinden dışlanması durumunda gerçekleşmeyeceğini söyledi. Kıbrıslı Türklerin bu süreçte tam olarak nasıl bir rol oynayacakları, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm için BM gözetiminde yapılacak görüşmeler çerçevesinde belirtilecek” diyen Bryza, adada bulunacak yaşayabilir bir çözümün, her iki toplumun çıkarlarını tatmin etmediği sürece başarısızlığauğrayacağını ifade etti.

İSRAİL'İN DOĞALGAZINI ZORLU TAŞIYACAK

Önceki ve Sonraki Haberler